FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut ministra kulture obitelji Ivana Picelja

Autor: nkot
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić poslao je brzojav sućuti obitelji Ivana Picelja u kojemu navodi kako je s tugom primio vijest da nas je napustio doajen hrvatske i svjetske suvremene umjetnosti, istaknuti slikar, grafički dizajner, pokretač najvažnijih zbivanja i mijena u hrvatskoj likovnoj kulturi u zadnjih šest desetljeća.

"Uvijek korak ispred svoga vremena, sklon eksperimentiranju s likovnim izričajem, iskušavajući i šireći granice mogućega, Picelj je svojom iznimnom osobnošću i nadahnutim stvaralačkim vizionarstvom ostao zapažen kao protagonist novog, otvorenog doba istraživanja apstraktne slike i stvaranja novih pogleda na umjetnost", ističe ministar kulture.

Podsjeća da je bio suosnivač EXAT-a 51 te protagonist novih tendencija - neoavangardnih umjetničkih pokreta koji su se bavili teoretskim problemom odnosa između umjetnosti i društva te ukidanjem unikatnog značaja umjetničkog djela istodobno promovirajući kritičko stajalište prema socrealističkim kalupima i prema dogmama visokog modernizma.

"Rijetko izlažući u Domovini a više u inozemstvu, često boraveći u Parizu gdje je surađivao s renomiranom Galerijom Denise René, Picelj je stekao mnogobrojne vjerne međunarodne poklonike svoje umjetnosti. Međutim, uvrštavanjem antologijskih Piceljevih djela u novootvoreni Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb i Hrvatska su napokon stekli dostojan uvid u stvaralaštvo toga svjetskog velikana", napominje ministar.

Po njegovim riječima odlaskom Ivana Picelja ostaje golema praznina u hrvatskoj kulturi koju je svojim djelovanjem oblikovao i trajno obilježio, ali i neizmjeran ponos što nam je u umjetničko i duhovno naslijeđe ostavio svoj opus od najvećega svjetskog umjetničkog značenja.

(Hina) xpp ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙