FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović: Purda je pritvoren zbog kriminalnog nemara HDZ-a

Autor: trub
ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina) - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je danas zadovoljstvo odustajanjem Srbije od kaznenog progona Tihomira Purde, ali i žaljenje što je taj hrvatski branitelj zbog, kako je rekao, kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti, dva mjeseca proveo u pritvoru u BiH.

"Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan. Nažalost, morao je radi kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti provesti dva mjeseca u pritvoru", izjavio je Milanović novinarima u Saboru.

Upitan kako tumači jučerašnje prosvjede, tijekom kojih je ispred središnjice SDP-a zapaljena zastava njegove stranke te ona EU, odgovorio je da se u okolnostima kada se okupi puno ljudi, bez vodstva, može dogoditi ono što se dogodilo, ali da SDP ima puno zastava koje će se vijoriti.

"Svako nezadovoljstvo mirno artikulirano je opravdano, dopušteno, ustavno. Kada opravdani prosvjedni nemaju vodstvo i jasno artikulirane ciljeve onda se u njih može svatko ubaciti pa se svašta događa. Ali nas to previše ne uzbuđuje i ne smeta nam. Zastava je zapaljena, to je običan prekršaj, imamo mi zastava", rekao je.

Zamoljen za komentar činjenice da je policija štitila sjedište HDZ-a, ali ne i njegove stranke te HSS-a, odgovorio je kako se ni iz čega nije moglo iščitati da će prosvjednici doći na Iblerov trg i paliti zastave SDP-a i EU, te da ništa ne zamjera policiji.

"Policija je branila ono što je mislila da mora braniti, a Markov trg nepotrebno. Da Markov trg na ovakav način nije zatvoren za prosvjede ne bi ni bilo možda ovoliko bijesa i nezadovoljstva. Bilo bi zbog stanja u zemlji, ali to je nepotrebno iritiranje ljudi", rekao je Milanović.

Ponovio je kako Markov trg pod određenim uvjetima treba otvoriti za javno prosvjedovanje, da se ljudi mogu okupiti i državne institucije djelovati, "a to je itekako pomirljivo".

Najavio je da će oporba i dalje od premijerke Jadranke Kosor zahtijevati da dođe u Sabor i javno komentira događaje u državi, pa tako i informaciju njezina glasnogovornika te članova stranke da iza prosvjeda stoje oporbene stranke.

"Ona je morala i još uvijek mora doći ovdje, i tražit ćemo i ubuduće, nećemo se lako umoriti, da objasni nevjerojatne optužbe svog glasonoše kojom su oporbene stranke dovedene u vezu s financiranjem i organiziranjem nasilja. Možda smo mi jučer sami zapalili svoju zastavu", kazao je Milanović.

Da je ozbiljan državnik, dodao je, premijerka bi okvirno, ali dosta precizno i u relativno bliskom roku odredila kada će se održati parlamentarni izbori, imajući u vidu da bi pregovori s EU mogli biti zaključeni do kraja lipnja, što je, kaže, izvjesno.

"Govoriti ponovno nakon svega da će izbori biti onda kada mi odlučimo, dakle krajem godine, ali ne krajem godine, nego tek za godinu dana, to je dopušteno prema formalnom slovu zakona, ali u ovoj situaciji državnički nerazumno, eskapistički i neodgovorno", poručio je Milanović.

Upitan kako tumači sinoćnju poruku IDS-ovca Damira Kajina kako očekuje da će se i on (Milanović) uskoro pridružiti prosvjednicima, odgovorio je kako je stava da predsjednicima i članstvu većih stranaka nije mjesto na prosvjedima, već u institucijama države.

"Vjerujem da je kolega Kajin govorio u najboljoj namjeri, i da će ubuduće govoriti u najboljoj namjeri, ali je govorio u svoje ime", rekao je.

Zamoljen za komentar tvrdnje potpredsjednika Vlade Darka Milinovića kako je iz sudjelovanja pojedinih oporbenih čelnika na sinoćnjem prosvjedu razvidno da iza prosvjeda stoji oporbena koalicija, Milanović je kazao kako to nema nikakve veze s istinom, kao niti niz izjava iz HDZ-a zadnjih mjesec dana.

"Vlada nas optužuje za organiziranje nasilja, pa onda neki članovi vlade kažu da smo organizatori braniteljskih prosvjeda, pa onda drugi članovi vladajuće stranke i predsjednik kluba kažu da su to opravdani prosvjedi. Tu se teško snalazi, teško je pratiti kolege iz HDZ-a u logičnosti onoga što govore, nema tu previše smisla", rekao je Milanović.

Upitan kako tumači to što je njegovo i ime njegove stranke, uz premijerku i HDZ, bilo najspominjanije na prosvjedima, odgovorio je kako nije baš čuo da se SDP i njega puno spominjalo, "nismo se vidjeli ni na plakatima".

Ponovio je kako mu je žao što sinoć nije znao da će prosvjednici doći pred SDP-ovu središnjicu, jer da je znao, rekao je, dočekao bi ih i pitao u čemu je problem, "što smo ukrali, što sam ukrao, da razgovaramo otvoreno i da ih pozovem da dođu opet da vidimo što možemo napraviti".

Novinare je zanimao i njegov komentar sve češćih kritika premijerke Kosor da joj SDP nedovoljno pomaže na ulasku u EU.

Milanović je odgovorio da je SDP, za ovo vrijeme dok je u oporbi, za ulazak Hrvatske u EU napravio "deset puta više nego je ikad itko iz HDZ-a radio iz te pozicije".

(Hina) xtr ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙