FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borković: odluka Srbije zakašnjela, ne odustajemo od prosvjeda

Autor: trub
ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina) - Branko Borković Mladi Jastreb, ratni zapovjednik obrane Vukovara, izjavio je danas da je odluka Srbije o odustanku od kaznenog progona Tihomira Purde, kako to neslužbeno javljaju srbijanski mediji, došla prekasno, te da hrvatski branitelji ne odustaju od prosvjeda jer ne žele od Srbije da ih amnestira, već od Hrvatske da ih zaštiti.

"To je u svakom slučaju prekasno jer do tog predmeta nije ni trebalo na taj način doći s obzirom na spoznaje koje imam i ponašanje hrvatskih službenih vlasti punih 20 godina u predmetu oko vukovarskih branitelja. Možemo samo govoriti o razgradnji hrvatske države jer mi ne želimo da nas Srbija amnestira, mi nismo nikoga napadali niti smo mi kao branitelji Vukovara ratni zločinci", izjavio je Borković novinarima u Saboru.

Upitan hoće li branitelji sada odustati od daljnjih prosvjeda, budući da je slučaj Purda bio jedan od povoda za demonstracije, odgovorio je kako od prosvjeda neće odustati sve dok se ne raščisti situacija sa Srbijom vezano uz hrvatske branitelje.

"Mi ne odustajemo dok se ne raščisti situacija sa Srbijom, jer to je nažalost bila inicijalna kapisla koja je pokazala sve ono što govorimo da se počelo događati 18. studenoga 1991. kad je na poticaj državnog vijeća formirana takozvana Manolićeva komisija koja nas je proganjala u Hrvatskoj, a s druge strane sve one koji su zarobljeni u obrani Vukovara optužuju na ovaj sraman način. Ovo je samo jedan u nizu cirkusa kojeg provode sljednici Miloševićevog nacističkog režima", poručio je Borković.

Naglasio je da je pred braniteljima još niz teških trenutaka, prije svega zbog očekivanih haških presuda generalu Anti Gotovini, šestorki iz BiH, kao i zbog pregovora o prijenosu ovlasti na nacionalne sudove u okviru izlazne strategije Haškog suda.

"Kao što vidimo, žrtva tog procesa je i vukovarska trojka – Maslov, Janjić i Purda, gdje očito pravna država u Hrvatskoj ne funkcionira", rekao je Borković.

Upitan kakvu poruku ima za Purdu, odgovorio je kako ga moli da ni jednoga trenutka ne iskazuje mržnju, već da se s ljubavlju vrati u svoju obitelj i moli se za one koji su ga proganjali, a za njegovu suprugu i djecu da se raduju povratku.

(Hina) xtr ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙