FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EPP na skupu u Zagrebu podržao Hrvatsku

Autor: dvla
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska je ostvarila velik napredak u reformama i pred samim je ciljem ulaska u Europsku uniju čije ostvarenje ovisi o njezinoj odlučnosti da u potpunosti ispuni postavljene kriterije, ponajprije na području pravosuđa i temeljnih prava, kazano je u četvrtak u Zagrebu na sastanku Središnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Središnji odbor Kluba zastupnika EPP-a organizirao je u četvrtak i petak u Zagrebu konferenciju pod nazivom "Hrvatska: novi model proširenja" kako bi i na taj način izrazio potporu Hrvatskoj koja je pred samim završetkom pregovora o pristupanju EU-u.

Prvi dan konferencije bio je posvećen izazovima i očekivanjima od ulaska u EU, te gospodarskim učincima pristupanja Uniji.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je na otvaranju skupa da će Hrvatska "obaviti svoj posao i ponosno i uzdignuta čela ući u Europsku uniju i vratiti se kući, svom europskom civilizacijskom krugu".

Zahvalivši se EPP-u kao "snazi koja je cijelo vrijeme podržavala projekt ulaska Hrvatske u EU", Kosor je izrazila uvjerenje da će do kraja lipnja Hrvatska zatvoriti preostalih sedam pregovaračkih poglavlja, uključujući poglavlja o pravosuđu i tržišnom natjecanju.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding istaknula je na konferenciji da je Hrvatska od njezina zadnjeg posjeta prošle jeseni ostvarila "znatan napredak" na području pravosuđa i temeljnih prava i da je "u velikoj mjeri" ispunila kriterije za ulazak u EU, koji je "na dohvat ruke".

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavio je zastupnicima EPP-a sve što Hrvatska čini na području pravosuđa kako bi ispunila europske uvjete.

Istaknuo je da je Hrvatska snažno opredijeljena za promjene te da postavljene uvjete doživljava kao poticaj za daljnje jačanje pravosudnog sustava, što će ostati trajno strateško usmjerenje Hrvatske. "Želimo učinkovito pravosuđe, nultu toleranciju na korupciju i zaštitu ljudskih i manjinskih prava", kazao je Bošnjaković.

U petak, drugog dana konferencije, razgovarat će se o implikacijama ulaska Hrvatske u EU na europske perspektive jugoistočne Europe, te o regionalnoj suradnji.

Između ostalih, okupljenima će se obratiti ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i albanska ministrica europskih integracija Majlinda Bregu.

Na temu odgovornosti EU-a u regiji sudionicima konferencije govorit će šef delegacije EU-a u Srbiji Vincent Degert i posebni predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko, te predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack.

Konzervativni EPP najveća je politička skupina u Europskom parlamentu s ukupno 265 zastupnika. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju.

(Hina) xzt/xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙