FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 3. ožujka

Autor: kgab
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 3. ožujka.

ZAGREB - Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu sastat će se u četvrtak i petak u Zagrebu, na konferenciji na kojoj će glavna tema biti završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. Skupu će nazočiti hrvatska premijerka Jadranka Kosor, predsjednik zastupničkog kluba EPP-a Joseph Daul i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Konferencija se održava pod nazivom "Hrvatska: novi model proširenja Europske unije". Nakon uvodnog govora premijerke Kosor i potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, prvog dana konferencije u četvrtak trebalo bi se razgovarati o izazovima ulaska Hrvatske u EU, te o gospodarskim učincima pristupanja. Očekuje se da će glavna tema rasprave biti stanje hrvatskih pregovora u preostalim poglavljima, a osobito u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava. Među govornicima su, između ostalih, najavljeni povjerenica EU-a Reding, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica financija Martina Dalić, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, te zastupnici EP-a Gunnar Hoekmark, Bernd Posselt i Elmar Brok. (početak konferencije u 9 sati, Smaragdna dvorana, hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding (u 12.00 sati, u Banskim dvorima, Markov trg 2. TV-snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka, nakon čega je konferencija za novinare)

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primit će povjerenicu EU-a za pravosuđe Viviane Reding (17 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

KAIRO - Turski predsjednik Abdullah Gul trebao bi posjetiti Egipat.

JERUSALEM - Izraelski sud saslušat će argumente u slučaju Aleksandra Cvetkovića, bosanskog Srbina kojega bi Izrael mogao izručiti BiH. Cvetković je uhićen u siječnju u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti koje su zatražile i njegovo izručenje. Cvetković je ratni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS čiji su pripadnici strijeljali najmanje tisuću zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su nakon pada Srebrenice bili zatočeni na vojnom gospodarstvu Branjevo u okolici Bratunca.

Dežurni:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Večer: Srđan Baković

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙