FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veterani: Srbija očekivano odustala od Purdina progona

Autor: aspa
ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina) - Članovi saborskog Odbora za ratne veterane danas su izrazili zadovoljstvo službenim odustankom Srbije od kaznenog progona Tihomira Purde, Petra Janjića i Danka Maslova, ocijenivši taj čin srbijanskog pravosuđa očekivanim.

"Ja sam veseo, ali da sada budem i malo sarkastičan, pa da kažem da neki neće biti veseli jer neće imati o čemu sada pisati i zbog čega prosvjedovati", izjavio je Mile Dedaković Jastreb uoči početka sjednice odbora.

Važnim je ocijenio to što se, kako je rekao, pokazalo da su državne ustanove obavile svoj posao.

"Vidite da ponekad moramo vjerovati i državnim institucijama. To je ta tzv. tiha diplomacija koja je obavila svoj posao. Vjerujte da prosvjednici nisu ništa učinili za Purdu", poručio je Dedaković.

Ne misli da je slučaj Purda predugo trajao jer je, istaknuo je, važno da je pozitivno riješen, tako da su se i "oni uvjerili u ono što smo mi znali - da nema nikakvih dokaza, poglavito ne o ratnom zločinu Purde i ostalih".

"Znajući Purdu, Janjića i Maslova, to je apsolutno nemoguće", rekao je te istaknuo da se ratovalo isključivo po Ženevskim konvencijama, tako da je potpuno nemoguće da se u Vukovaru dogode ratni zločini.

Odluka srbijanskog pravosuđa očekivana je i za SDP-ova zastupnika Antu Kotromanovića, posebno zbog okolnosti u kojima je srbijanska strana prikupljala dokaze za ratni zločin - "maltretiranje, ubijanje, silovanje, svakodnevna tortura". Naglasio je da su hrvatska državna tijela dokazala da je Purda nevin te da mu je žao što se "slučaj Purda" uopće dogodio. "To mora biti opomena svima nama da se više ne smije dogoditi takav slučaj, da u takvim uvjetima hrvatski ratnik bude optužen za grozne zločine. Nadam se da smo lekciju naučili i da se to ne smije više nikada ponoviti i tu trebamo pokazati čvrstu državnu politiku", poručio je.

Za HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića odluka Srbije pokazuje da je Hrvatska išla pravim smjerom i činila korake koji su bili pravedni i po međunarodnim sporazumima i konvencijama koji određuju da prikupljeni dokazi, izjave i svjedočanstva dani pod prisilom ne mogu biti iskorišteni kao dokazi.

"Zbog toga smo bili uvjereni da će gospodin Purda biti oslobođen", naglasio je Đakić, koji očekuje da će Srbija izručiti Hrvatskoj branitelja Veljka Marića, za kojega, istaknuo je, također postoje osnove da bude izručen Hrvatskoj.

"S obzirom na to da je DORH i Županijski sud u Osijeku u vezi s tim pokrenuo istragu, nadam se da će i Marić biti izručen Hrvatskoj na daljnji postupak", rekao je.

(Hina) xbdj/xtrub/aš ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙