FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji nezaobilazni u borbi protiv korupcije

Autor: tkol
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Raspravom o najboljim praksama u borbi protiv korupcije te istraživačkom novinarstvu i antikorupcijskim kampanjama za podizanje svijesti danas završava konferencija "Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije" koja je u protekla tri dana okupila novinare, izdavače, vlasnike medija te predstavnike vlasti i pravosuđa.

Sudionici su raspravljali o važnosti iskorjenjivanja korupcije i osvješćivanja javnog mnijenja, potrebi suprotstavljanja koruptivnom ponašanju, medijskom praćenju slučajeva u ovlasti USKOK-a, pravnim rizicima u medijskom izvješćivanju o korupciji, odnosu korupcije i novinarstva te istraživačkom novinarstvu. S obzirom na to da su se na skupu mogli čuti vrlo različita stajališta, odlučeno je da se neće donositi nikakvi obvezujući zaključci.

Ipak, iz većine izlaganja moglo se izvući nekoliko preporuka novinarima, urednicima, izdavačima i vlasnicima medija, kao i obnašateljima dužnosti u tijelima javne vlasti.

Sudionici skupa su se složili da je uloga hrvatskih medija nezaobilazna kao čimbenik u borbi protiv korupcije, a Hrvatskom novinarskom društvu (HND) preporučeno je da učini sve kako bi se utemeljilo medijsko vijeće koje bi preuzelo ulogu koordinatora u medijskom praćenju i usmjeravanju borbe protiv korupcije. To bi vijeće trebalo jednom na godinu objavljivati izvješće o borbi protiv korupcije u medijima, s pregledom popisa najvećih korupcijskih afera, ocjenom njihova medijskog praćenja te ocjenom doprinosa pojedinih novinara i medija u borbi protiv korupcije.

HND-u i udruzi izdavača preporučeno je da utvrde smjernice i standarde praćenja korupcijskih afera, da u suradnji s pravosudnim tijelima utvrde politiku ravnopravna pristupa medija informacijama o korupciji te osmisle načine i metode jačeg osamostaljivanja uredničke politike medija od poslovnih interesa njihovih izdavača.

Upozoreno je i da treba utemeljiti posebnu godišnju antikorupcijsku nagradu za medije i novinare.

Skup je organiziralo ministarstvo pravosuđa i Delegacija EU-a u Hrvatskoj u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije", a otvorio ga je predsjednik Republike Ivo Josipović.

(Hina) xkt yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙