FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Vrhovni sud odobrio prosvjede na vojnim pogrebima

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Američki Vrhovni sud presudio je u srijedu da Prvi amandman, koji jamči slobodu govora, štiti članove fundamentalističke crkve koji priređuju protuhomoseksualne prosvjede ispred groblja, kad se na njima održavaju pogrebi vojnika poginulih u Afganistanu i Iraku.

Sud je s nadglasavanjem 8:1 odlučio u korist Baptističke crkve Westboro iz Topeke u Kanzasu, potvrdivši presudu prizivnog suda koji je odbacio prvostupanjsku odluku o odšteti od pet milijuna dolara ocu marinca poginula u Iraku, koji je tužio članove crkve pošto su prosvjedovali na pogrebu njegova sina.

Predsjednik vrhovnog suda John Roberts obrazložio je mišljenje većine, navevši da je poruka prosvjednika, iako "bolna", ipak zaštićena Ustavom, koji "štiti čak i opasan govor o javnim pitanjima, kako bi se osiguralo da se ne guši javna rasprava".

Sudac Samuel Alito, koji je jedni glasovao protiv, izrazio je snažno neslaganje s odlukom.

"Naša duboka nacionalna opredijeljenost za slobodnu i otvorenu raspravu nije i dopuštenje za opake verbalne napade koji su se dogodili u ovom slučaju", rekao je.

U izdvojenu mišljenju sudac Stephen Breyer sugerirao je da u drugim okolnostima vlada ne bi bila "nemoćna dati potrebnu zaštitu privatnim osobama".

Pravorijek vrhovnog suda uslijedio je pet mjeseci nakon emotivne rasprave na sudu, u kojoj se otac poginulog marinca Albert Snyder suočio sa sedam aktivista crkve Westboro koji su prosvjedovali na pogrebu vojnika s natpisima "Bog mrzi pedere", "Ti ideš u pakao" i slično. Iako poginuli marinac nije bio homoseksuaalc, prosvjednici su rekli da su nosili Božju poruku kako bi osudili "one koji omogućuju sodomiju".

Članovi crkve putovali su sa svojim pastorom Fredom Phelpsom u Maryland kako bi prosvjedovali na sprovodu narednika Matthewa Snydera, koji je poginuo u Iraku 2006. Oni su u zadnjih nekoliko godina prosvjedovali na stotinama drugih vojnih pogreba, propovijedajući svoju poruku da su američke žrtve u ratovima Božja kazna zbog toga što američko društvo dopušta, pa čak i prihvaća homoseksualnost. Najčešće su prosvjedovali na prilazu glavnom ulazu u groblje, noseći transparente s porukama poput "Bog je teror za Ameriku", "Molite za više mrtvih vojnika", "Ne blagoslovljeni, nego prokleti", "Krvavi Obama" i slično.

Obitelj Snyder tužila je članove Baptističke crkve Westboro navodeći da su prosvjednici povrijedili njihovu privatnost.

(Hina) xdh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙