FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o obilježavanju grobova žrtava komunizma

Autor: trub
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu HDZ-a i HSS-a za donošenje zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Osnovna je namjera zakona propisivanje obveze sustavnog i organiziranog pronalaženja, obilježavanja i održavanja grobova kako bi se odala dužna počast žrtvama komunističkih zločina, kakvima se smatraju one ubijene nakon 9. svibnja 1945. godine.

Predlagatelji ističu da svaka žrtva zaslužuje civilizirani odnos, dužno poštivanje i ne smije pasti u zaborav, te da je odnos prema žrtvi odraz civilizacijske tekovine suvremenog društva.

Shodno tome, kažu u HDZ-u i HSS-u, nužno je odati počast i žrtvama komunističkih zločina, sukladno Deklaraciji o osudi komunističkih zločina počinjenih tijekom komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990., koju je Sabor donio u lipnju 2006.

Te su žrtve, napominju, izbrisane iz povijesti i sjećanja, jer nema ni evidencije njihova broja niti obilježavanja posmrtnih ostataka u njihovim neznanim grobovima, čime je, kažu, onemogućeno prigodno obilježavanje grobova žrtava i odavanje zasluženih počasti.

Soga predlažu da se znani i neznani grobovi žrtava komunističkih zločina pronađu, obilježe i održavaju, pri čemu nije predviđena ekshumacija (osim probne) niti identifikacija žrtava, s obzirom na to da se radi o velikom broju žrtava i značajnom proteku vremena od počinjenih zločina.

HDZ i HSS u zakonu predviđaju osnivanje ureda za otkrivanje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

(Hina) xtr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙