FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijska pobunjenička vojska poziva na obuku

Autor: akoz
BENGAZI, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Pobunjenička vojska na istoku Libije od mladića koji žele krenuti zapadno na snage Moamera Gadafija traži da pričekaju kako bi se pretvorilo u učinkovitu vojnu snagu.

Stotine pobunjenika iz istočnog libijskog grada Bengazija svakog dana kreće zapadno preko pustinje prema libijskoj prijestolnici, neki od njih s noževima i jurišnim puškama, rekli su stanovnici agenciji Reuters. Časnici pobunjeničke vojske rekli su, međutim, da ih je većina ostala i okuplja se u improviziranim logorima za obuku u školama i spaljenim vojarnama.

Čelnici revolucionarne koalicije pokušali su javnost umiriti tvrdnjama da oružje iz spremišta libijske vojske ne dospijeva u ruke mladih neobučenih ljudi no neki dokazi sugeriraju da civili u području Bengazija gomilaju oružje ostalo nakon bijega Gadafijevih snaga.

To može otežati časnicima pobunjeničke vojske da spriječe pojavu slabo discipliniranih milicija bez dovoljne koordinacijee da odbiju možebitni snažniji napad sa zapada.

"Mi im možemo dati što im je potrebno, obuku u napadu, obrani položaja. Oni trebaju znati da smo tu da štitimo revoluciju mladih", rekao je pukovnik Marai Lojeli.

Generali libijske vojske koji su napustili Gadafija kažu da ga je redovna vojska gotovo u potpunosti napustila i stala uz revolucionarno vijeće u Bengaziju.

Moamer Gadafi imenovao je čelnika libijske obavještajne službe za inozomstvo, Bouzaida Dordaha, da razgovara sa čelništvom na istoku Libije koji više nije pod Gadafijevim nadzorom, izvijestila je u ponedjeljak televizijska postaja al Džazira.

Glasnogovornik novoosnovanog Libijskog nacionalnog vijeća sa sjedištem u Bengaziju koje kaže da predstavlja revoluciju u nedjelju je izjavio da ne vidi prostora za pregovore s Gadafijem.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙