FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ovo Vijeće za ljudska prava traži suspenziju Libije

Autor: mhaj
ZAGREB/ŽENEVA , 25. veljače 2011. (Hina) - UN-ovo Vijeće za ljudska prava u petak je usvojilo rezoluciju kojom se traži suspenzija Libije iz te institucije te provedba neovisne istrage o nasilju što ga je počinio režim Moamera Gadafija, javile su agencije.

Rezolucija koju je predložio EU usvojena je na 15-oj izvanrednoj sjednici Vijeća za ljudska prava o Libiji, konsenzusom 47 zemalja članica Vijeća čije je sjedište u Ženevi. Prvi put u svojoj povijesti Vijeće raspravlja o svojoj članici, javio je France Presse.

Libija je članica od svibnja 2010. Posljednja izvanredna sjednica ovog UN-ova tijela za ljudska prava održana je 10. prosinca prošle godine, kada je Vijeće raspravljalo o situaciji u Obali Bjelokosti.

Konačnu odluku donijet će Opća skupština UN-a, koja će zasjedati 1. ožujka u New Yorku. Rezolucijom se zahtijeva i formiranje "neovisnog istražnog povjerenstva koje će voditi UN" i čiji će članovi biti poslani na teren kako bi utvrdili mogu li se počinjena nasilja smatrati "zločinima protiv čovječnosti".

Libijski predstavnik pri UN-u u Ženevi prekinuo je u petak veze s vladom Moamera Gadafija pridruživši se tako sve većem broju onih koji odbijaju podržati njegov pokušaj da u krvi uguši pobunu naroda, javio je Reuters.

Diplomat Adel Shaitut je UN-ovu Vijeću za ljudska prava rekao kako cijelo njegovo izaslanstvo sada predstavlja "slobodnu volju" libijskog naroda.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙