FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska: više od 36 posto glasova za Fine Gael

Autor: vrad
DUBLIN, 27. veljače 2011. (Hina/AFP) - Najveća irska oporbena stranka Fine Gael osvojila je 36,1 posto glasova i tako nadmoćno pobijedila na parlamentarnim izborima u petak, ostavivši za sobom stranku na vlasti Fiannu Fail (17,5 posto), po djelomičnim rezultatima objavljenim u nedjelju.

Laburisti osvojili su 19,4 posto, nacionalistička stranka Sinn Fein 9,9 posto, a neovisni kandidati su potvrdili svoj dobar status s 12,6 posto, po službenim rezultatima koji obuhvaćaju gotovo 80 posto zastupničkih mjesta u Dailu, donjem domu irskog parlamenta.

Što se tiče zastupničkih mjesta, demokršćanska Fine Gael dobiva 59 mjesta, laburisti 30, Fianna Fail 14, Sinn Fein 12 i neovisni 11.

Ovi djelomični rezultati potvrđuju pobjedu Fine Gaela, koju njegov čelnik Enda Kenny i premijer na odlasku Brian Cowen, koji je u subotu navečer priznao velik poraz svoje stranke Fianne Fail (Republikanska stranka), već smatraju sigurnom.

Za Fianna Fail, konzervativnu stranku koja je na vlasti posljednjih 14 godina, ovo su najgori rezultati u povijesti i broj zastupnika će joj biti više nego trostruko umanjen.

Fine Gael je na vlast dovela kriza i veliko nezadovoljstvo birača međunarodnim planom za spašavanje otoka koji je Irska koncem studenog potpisala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ne čekajući konačne rezultate, koji se neće objaviti prije nedjelje navečer ili ponedjeljka, budući premijer Enda Kenny zatražio je već u subotu navečer da "idućeg tjedna" počnu pregovori radi dobivanja olakšica u otplati duga, napose za smanjenje kamatnih stopa koje je ocijenio "kaznenim".

No stranka Ende Kennyja po svoj prilici neće imati apsolutnu većinu od 84 mjesta (od ukupno 166), što će ga natjerati da se udruži s neovisnima ili, što je vjerojatnije, da formira koaliciju s laburistima s kojima je Fine Gael već vladala u nekoliko navrata. Vođa laburista Eamon Gilmore potvrdio je u subotu navečer da će "koalicija" biti "vjerojatno rješenje".

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙