FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: ustavni odbor za ograničenje predsjedničkog mandata

Autor: akoz
KAIRO, 26. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Pravosudni odbor osnovan za izradu amandmana na egipatski ustav u subotu je predložio da se mandat predsjednika države ograniči na maksimalno dva mandata po četiri godine.

Tarik al-Bišri, koji je na čelu pravosudnog odbora koji je osnovalo vladajuće egipatsko vojno vijeće, rekao je da će svi ustavni amandmani biti stavljeni na referendum, uključujući ograničavanje predsjedničkog mandata.

Po dosadašnjem ustavu, broj mandata nije bio ograničen, a jedan je trajao šest godina. Hosni Mubarak služio je svoj peti šestogdoišnji mandat kada je svrgnut u masovnoj pobuni 11. veljače.

Po amandmanima će budući predsjednik trebati imenovati i svog zamjenika u roku od 60 dana po stupanju na dužnost. Mubarak je to mjesto držao praznim sve do samog kraja svoje vlasti kada je na taj položaj imenovao čelnika obavještajnih službi Omara Sulejmana.

Bišri je rekao da će uvjet za predsjedničku kandidaturu bili ili podrška 30 zastupnika u parlamentu ili potpisi 30.000 građana s pravom glasa iz najmanje polovice pokrajina. Predsjedničkog kandidata moći će nominirati i registrirana politička stranka s najmanje jednim predstavnikom izabranim u donji ili gornji dom parlamenta.

Ustavni amandmani bit će stavljeni na referendum prije parlamentarnih i presjedničkih izbotra koje je visoko vijeće oružanih snaga obećalo održati u roku od šest mjeseci.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙