FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela prosvjedna okupljanja u Casablanci i Rabatu

Autor: vkla
CASABLANCA, 20. veljače 2011. (Hina/AFP) - Više stotina ljudi počelo se u nedjelju okupljati u dvama najvećim marokanskim gradovima Casablanci i Rabatu na miroljubivim prosvjedima na kojima namjeravaju zatražiti političke reforme i ograničenje kraljevskih ovlasti.

"Sloboda, dostojanstvo, pravda", skandirali su prosvjednici u Casablanci, tražeći istovremeno smanjenje ovlasti kralja Muhameda VI. Na jednom od transparenata prosvjednici poručuju da "narod želi novi ustav". Ista je slika, javljaju dopisnici svjetskih agencija, i u Rabatu.

Mladi Marokanci su potaknuti događajima u Tunisu i Egiptu na Facebooku pokrenuli pokret "20. veljače", pozivajući na izmjenu ustava i više socijalne pravde. Pozivu su se odazvale tisuće pristaša, no uoči nedjeljnih prosvjeda nekoliko udruga se odlučilo povući zbog "ideoloških" neslaganja s islamističkom formacijom i ljevičarskim skupinama.

Islamistički pokret mladih "Pravda i milosrđe", koji je stao iza miroljubivih prosvjeda, nije priznat, ali ga se tolerira. Tom pokretu potporu su dali nevladina Marokanska udruga za ljudska prava (AMDH) i nezavisni novinari.

Analitičari smatraju da Maroko, s reformističkom monarhijom koja je u zemlji poštovana i rastućom ekonomijom, od svih arapskih zemalja ima najmanje izgleda biti zahvaćena masovnim proturežimskim prosvjedima koji se šire regijom.

Maroko je ustavna monarhija s izabranim parlamentom. Ustav kralju omogućuje da raspusti parlament, nametne izvanredno stanje i ima ključnu ulogu u formiranju vlade.

Dužnosnici kažu da je kralj Muhamed VI. u usporedbi s većinom drugih arapskih vladara daleko odmakao u reformama, naročito u borbi protiv siromaštva i jačanju ljudskih prava.

Muhamed VI. član je alavitske dinastije koja Marokom vlada 350 godina i kao izravan potomak proroka Muhameda po ustavu se smatra svetim.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙