FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klobučaru nagrada "Matačić"

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Na večerašnjem koncertu Zagrebačke filharmonije u spomen na dirigenta Lovru pl. Matačića orguljašu akademiku Anđelku Klobučaru uručena je nagrada za životno djelo za 2010. "Lovro pl. Matačić" Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU).

Na koncertu, održanu u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" pod ravnanjem austrijskog dirigenta Martina Siegharta, nastupio je finski pijanist Olli Mustonen.

Nagrada "Lovro pl. Matačić" sastoji se od medalje s Matačićevim likom, diplome i novčane svote, a utemeljena je 1990. i dodjeljuje se svake dvije godine. Dobitniku ju je uručio pijanist Vladimir Krpan.

Anđelko Klobučar (1931.) završio je studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na historijsko-teoretskom odjelu, istodobno je studirao kompoziciju kod Mila Cipre i orgulje kod Franje Lučića. Nakon studija usavršavao se u inozemstvu, a od 1968. počinje predavati na Muzičkoj akademiji. Od osnutka Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) od 1980. na njemu predaje više predmeta i postaje dugogodišnji orguljaš zagrebačke katedrale. Klobučar je od 1992. redoviti član HAZU-a.

Kako se ističe u obrazloženju za nagradu, njegov skladateljski put počeo je oslanjanjem na tradiciju, nakon čega se, posežući za dodekafonijom, razvio u moderan izričaj koji originalno sjedinjuje baštinjeno naslijeđe i suvremene kompozicijske postupke.

Klobučarev solistički repertoar je svestran te obuhvaća vrijedna djela iz svih glazbenih razdoblja. On posebno promiče hrvatsku orguljsku glazbu pa je u dugačkoj glazbenoj karijeri praizveo skladbe Bjelinskog, Cipre, Devčića, Papandopula, Šuleka, Brkanovića, Markovića, Paraća, Radice, Ruždjaka, Županovića i drugih.

Na programu večerašnjeg koncerta bili su Simfonijski stavak Srđana Dedića, Bartokov Prvi koncert za klavir i orkestar i Brucknerovu 4. simfoniju poznatiju kao Romantična.

(Hina) xta yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙