FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film "Soba" osvojio Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma

Autor: agrb
ZAGREB, 20. veljače 2011. (Hina) - Animirani film "Soba" Ivane Jurić osvojio je Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma, koji je završio večeras u zagrebačkom kinu "Europa" dodjelom nagrada, a u okviru kojega je jučer i danas u konkurenciji prikazano 46 filmova iz prošlogodišnje hrvatske produkcije.

Film Ivane Jurić, autorice koja je diplomirala animaciju i nove medije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, prikazuje susret dviju lutaka, muške i ženske, u jednoj hotelskoj sobi, koji svakome od njih znači nešto sasvim suprotno.

Nagradu za najbolji autorski film dobio je film "U lancima" Daniela Šuljića, priča koja u nekoliko povezanih epizoda govori o "krivim srastanjima" današnjih stilova života.

U kategoriji studentskog filma najboljim je proglašen "Gregor" Petre Zlonoge, u kategoriji namjenskoga filma pobijedila je Špica Animafesta Darka Bakliže, a u kategoriji najboljeg dječjeg filma "Žablji zbor" Centra za mladež i Foto Kino Video Kluba Zaprešić.

Filmovi u te četiri kategorije dobili su diplome i četiri tisuće kuna.

Dodijeljene su i nagrade, odnosno diplome, za najbolji dizajn - Marku Tadiću za njegov film "I Speak True Things", za najbolji scenarij Ireni Jukić Pranjić za njezin film "Ornament duše", za najbolju glazbu Hrvoju Štefotiću za film "Pas/Zec" Nebojše Slijepčevića te za najbolju animaciju filmu "Trnoružica" Osnovne škole Jurja Šižgorića iz Šibenika.

ASIFA Hrvatske, koja organizira Festival hrvatskog animiranog filma sa Zagreb filmom, dodijelila je u okviru Festivala Nagradu za životno djelo Tomislavu Simoviću, autoru glazbe za animirane filmove, te posebno priznanje tonskom snimatelju i imitatoru Miljenku Doerru.

U popratnom programu održale su se projekcije dječjeg i profesionalnog filma, program nedavno restauriranih filmova Dušana Vukotića, retrospektivu radova Tomice Simovića, izložbu ilustratora Svjetlana Junakovića i program filmova britanskog animatora Phila Mulloyja.

U žiriju drugog izdanja Festivala bili su filmski teoretičar Nikica Gilić, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film ilustrator Svjetlan Junaković i animator Phil Mulloy.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙