FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Festival hrvatskoga animiranog filma

Autor: agrb
ZAGREB, 19. veljače 2011. (Hina) - Dodjelom Nagrade za životno djelo skladatelju Tomislavu Simoviću večeras je u zagrebačkom kinu "Europa" otvoren Festival hrvatskog animiranog filma, u okviru kojega će se danas i sutra u konkurenciji prikazati 46 filmova iz prošlogodišnje hrvatske produkcije.

Nagradu za životno djelo hrvatskog ogranka Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA laureatu Tomislavu Simoviću uručila je predsjednica ASIFA-e Hrvatske Vesna Dovniković, podsjetivši kako je on napisao glazbu za više od 180 hrvatskih animiranih filmova čime je postao nezaobilazno ime na špicama gotovo svih filmova Zagrebačke škole animiranog filma, a jedan od najpoznatijih serijala za koji je skladao je onaj o slavnom profesoru Baltazaru.

Drugo izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma donosi 46 uradaka u kategorijama dječjeg, namjenskog, studentskog i autorskog filma, koji su izabrani između skoro 90 prijavljenih.

Za Grand Prix, nagradu publike te nagrade i priznanja po pojedinim kategorijama i umjetničkim područjima, od režije i glazbe do scenarija i dizajna, natjecat će se 16 autorskih uradaka, devet studentskih, 14 namjenskih te sedam dječjih i omladinskih filmova.

Krešimir Zimonić, umjetnički direktor Zagreb filma, što organizira Festival s ASIFA-om Hrvatske, istaknuo je da je Festival jedinstvena prilika da se hrvatski filmovi, nastali u protekloj godini, vide na velikom ekranu .

Po njegovim riječima, selekcija je ove godine bila znatno jača nego prošle, osobito u kategoriji namjenskoga filma, dok su, prema pravilima Festivala, prijavljeni autorski filmovi financirani javnim sredstvima automatski uvršteni u konkurenciju.

S novim radovima u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Festivala sudjelovat će i trenutno najaktivniji hrvatski autori Veljko Popović i Ivana Guljašević, te istaknuti svjetski autor animiranih filmova Georges Schwizgebel, koji je napravio jednu od špica prošlogodišnjeg Animafesta.

U popratnom programu Festivala održat će se projekcije dječjeg i profesionalnog filma, program nedavno restauriranih filmova Dušana Vukotića, retrospektivu radova Tomice Simovića, izložbu ilustratora Svjetlana Junakovića i program filmova britanskog animatora Phila Mulloyja.

Osim Nagrade za životno djelo koja se dodjeljuje osobama i institucijama za njihov izuzetan doprinos razvoju i promociji hrvatskog animiranog filma ASIFA Hrvatske na Festivalu će dodijeliti i posebno priznanje tonskom snimatelju i imitatoru Miljenku Doerru, zaslužnom za zvučnu obradu filmova Zagrebačke škole crtanog filma, odnosno za specifičan, izmišljeni govor animiranih likova.

U žiriju Festivala su filmski teoretičar Nikica Gilić, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film ilustrator Svjetlan Junaković i animator Phil Mulloy. Ulaz na Festival je besplatan.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙