FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNV BiH odbacio optužbe Ivana Lovrenovića o slabim rezultatima

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. veljače 2011. (Hina) - Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine (HNV) odbacilo je u srijedu optužbe što ih je na račun te udruge dan prije iznio poznati bosanskohercegovački i hrvatski književnik i publicist Ivan Lovrenović koji je nakon dugogodišnjeg članstva u toj nevladinoj udruzi ocijenio kako je prestao svaki razlog za njezino postojanje, jer ona do danas nije uspjela pridonijeti rješenju nijednog ključnog pitanja za Hrvate u BiH.

HNV je tijekom rata u BiH utemeljen kao protuteža politici koju je tada vodio HDZ BiH, okupljajući uglavnom hrvatske intelektualce s područja Sarajeva te središnje i sjeverne Bosne. Sabor HNV-a prošli je tjedan za predsjednika ponovno izabrao franjevca Luku Markešića, koji je na čelu te udruge od njezina osnutka 1994., a Lovrenović drži kako je to bio iznuđen i neprimjeren čin koji odražava nespremnost da se razmišlja i djeluje u skladu sa zahtjevima vremena.

"Sudeći po ispraznosti Markešićeva predsjedničkog 'programa' i po gotovo posprdnoj neobveznosti s kojom ga je izložio na saboru (HNV-a), zatim po načinu na koji je ponovno izabran za predsjednika zahvaljujući nijemoj a spremnoj 'glasačkoj mašini'... sasvim je jasno da je ta organizacija definitivno postala talac/vlasništvo jednog čovjeka i njegova beznadna, ali borbena pa po tomu izrazito štetna nerazumijevanja svijeta i prilika u kojima živimo", naveo je Lovrenović u svom otvorenom pismu.

Podsjetio je kako je neuspješno pokušavao navesti HNV na raspravu o nužnosti preustroja BiH kojim bi se uspostavila ravnoteža između autonomije nacionalnih zajednica i funkcionalnog uređenja države, kao i da je na prošlotjednom saboru također neuspješno nastojao upozoriti na činjenicu da je "borba za duše Hrvata na aktualnom političkom tržištu BiH već među njima polučila svoje najgore rezultate, raspalila strasti i unijela nezdravu podjelu na isključive pristaše jednog ili drugog političkog tabora".

Lovrenović je također kao neprimjerenu kritizirao pojavu da se u svim važnijim hrvatskim udrugama u BiH na čelu nalaze pripadnici klera "kao da još nismo izišli iz predmodernog vremena otomanskog sustava".

U odgovoru HNV-a Lovrenoviću, dostavljenu Hini, iz te udruge odgovaraju pak kako su takve objede besmislene te ističu kako je HNV sve vrijeme djelovao dosljedno, a da se zapravo promijenio sam Lovrenović koji je, navodno, odjednom postao blizak politici HDZ-a BiH.

"I političkim početnicima je jasno da 'autonomija nacionalnih zajednica', za što se zalaže Lovrenović, znači stvaranje trećeg entiteta, što je nespojivo s 'funkcionalnim uređenjem države', no njemu (Lovrenoviću) važnije su književne fikcije i metafore nego politička znanost", stoji u odgovoru što ga je potpisao fra Luka Markešić.

Dodaje kako Lovrenovićevo nezadovoljstvo proistječe iz činjenice da sabor HNV-a unatoč "pripremljenu lobiranju i puču" nije za predsjednika izabrao njegova favorita Iliju Šimića.

„Istina je da je on (Lovrenović) jedan od gorljivih pristaša obrane dvoglavog HDZ-a BiH", zaključuju u HNV-u BiH i tvrde kako nema ničega prijepornoga u činjenici da oni pak podupiru političku platformu za uspostavu vlasti u BiH koju je ponudio SDP BiH.

Markešić na kraju kaže kako je sasvim prirodno da na čelu neke od hrvatskih udruga bude i netko od bosanskih franjevaca jer je poznato kako su oni u tijeku povijesti bili upravo tribuni hrvatskog naroda u BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙