FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste Group povećala dobit za 12,4 posto u 2010.

Autor: mpuk
ZAGREB/BEČ, 25. veljače 2011. (Hina) - Austrijska banka Erste Group izvijestila je u petak da je u prošloj godini povećala neto dobit za 12,4 posto, upozorivši pritom da njezine rezultate i dalje pritišću podružnice u srednjoj i istočnoj Europi.

Banka je prošlu godinu zaključila s neto dobiti od 1,02 milijarde eura.

Glavni su potporanj rezultatima bili neto prihodi od kamata, koji su porasli za 3,7 posto, na 5,4 milijarde eura, te prihodi od provizija, uvećani za 9,2 posto, na 1,9 milijardi eura, stoji u bančinom priopćenju.

Rezervacije za problematične zajmove smanjene su u prošloj godini za 1,2 posto u odnosu na 2009., ali su se zadržale iznad razine od dvije milijarde eura. Većina tog iznosa otpada na sedam istočneuropskih podružnica Erstea, ističu u banci.

Bolje poslovne rezultate zabilježile su samo podružnice u Češkoj i Slovačkoj, zahvaljujući proširenju poslovanja s građanima.

Podružnice u Rumunjskoj, Hrvatskoj i Srbiji zabilježile su pak slabije rezultate dok je ona mađarska poslovala u minusu zbog uvođenja poreza na banke.

Ukrajinska je podružnica smanjila gubitak, dodaju u Ersteu.

U četvrtom tromjesečju banka je ostvarila neto dobit od 278,6 milijuna eura, u odnosu na 183,3 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihodi od kamata kliznuli su na 1,34 milijarde eura, s 1,38 milijardi u istom razdoblju 2009. Neto prihodi od provizija porasli su pak u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na 495,3 milijuna eura, sa 459,5 milijuna u istom razdoblju 2009.

U prognozi za 2011. banka je istaknula da očekuje niže rezervacije i veću dobit, s obzirom na oporavak gospodarstva, ali bi rezultate trebali pritisnuti bankovni porez u Mađarskoj i Austriji.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙