FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska većina: dionička društva stečaj su za klubove

Autor: trub
ZAGREB, 24. veljače 2011.(Hina) - Iako su se svi saborski zastupnici danas složili da treba uvesti reda u financiranje športskih, poglavito nogometnih klubova, većina ih ističe da bi SDP-ov prijedlog po kojemu bi se svi profesionalni klubovi morali preoblikovati u dionička društva značilo i nestanak tih klubova.

SDP-ovi zastupnici ustrajali su, pak, u stavu da samo jasan i transparentan način financiranja i vlasništva nad klubovima može donijeti dobro hrvatskom športu, a to kane postići njihovim preoblikovanjem u dionička društva u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona.

Arsen Bauk (SDP) ne razumije, kaže, strah od toga da klubovi za koje ne postoji interes ulagača odu u stečaj. "Ovako ostajemo u zrakopraznom prostoru fantomskih udruga i skupština, gdje umjesto klubova vječni ostaju samo izvršni dopredsjednici", poručio je.

Istoga je stava i njegov stranački kolega Nenad Stazić, koji ističe da o aktualnom stanju u športu ovih dana svjedoči i "ogorčena borba za čelno mjesto u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS)".

Da ne bude zablude, ocijenio je, ta se borba ne vodi zato da bi netko dokazao da više voli nogomet, "nego zbog love", budući da "ogroman javni novac ide u športska društva koja su udruge građana, a iz udruga u privatne džepove". "Igrači se prodaju kao trkači konji, a od tih transfera država nema nikakve koristi", dodao je Stazić.

Gordan Maras (SDP) prozvao je vladajuće da time što ne žele podržati SDP-ov prijedlog samo pokazuju kako im odgovara nered u nogometu, prozvavši i predsjedavajućeg Josipa Friščića da je svojim "muljažama" u nogometnom savezu Koprivničko-križevačke županije pridonio tome da je nogomet izvan svake kontrole, što je, kaže, svoju kulminaciju doživjelo na izbornim skupštinama HNS-a.

"Nemate vi pojma o kontroli i nogometu. Najviše se u nogomet razumiju oni koji misle da lopta skače jer je u njoj žaba", poručio je Friščić SDP-ovom zastupniku.

Biljana Borzan (SDP) podsjetila je na novinske napise po kojima u HNS-u postoje podjele među HDZ-ovcima, "tko je uz Štimca, a tko uz Markovića", ističući kako bi više voljela da je vladajuća stranka barem upola te energije utrošila u borbi protiv rastuće nezaposlenosti.

Vedran Rožić (HDZ) naglasio je, pak, da bi prihvaćanje SDP-ova prijedloga značilo da u godinu dana više ne bi bilo natjecanja ni u nogometu, ni u rukometu, niti u košarci.

Ne slaže se ni sa stavom SDP-a o nužnosti micanja političkog utjecaja na športske klubove, istaknuvši da lokalne zajednice i županije te Vlada ulažu velike napore da im osigura opstojnost i u teškoj ekonomskoj situaciji.

"Lokalna zajednica mora pomagati klub, u protivnom ključ u bravu", poručio je Šima Đurđević (HDZ).

Boro Grubišić (HDSSB) nije protiv toga da se klubovima pomaže, ali treba, ističe, maksimalno nadzirati kako se taj novac troši, odnosno ima li klub i lokalna zajednica od toga bilo kakve koristi.

Krajem prošle godine, kazao je, bio je na utakmici Dinamo-PAOK u Maksimiru, gdje je prestajao cijelu utakmicu, "a istovremeno u pokrivenoj loži pokriveni dekicama bili su bankari, iz osiguravajućih društava, političari i ostali".

"Sada mi je jasno zbog čega su dekice, a evo ja sam stajao tamo i nema problema, i opet ću stajati zbog Dinama", poručio je Grubišić.

(Hina) xtr/xbdj yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙