FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo izvješća triju ministarstava

Autor: dpos
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na današnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u ministarstvima obrane, kulture i turizma za 2010. godinu, a u raspravi je posebno istaknuto pitanje raspolaganja bivšim vojnim nekretninama te javne nabave u MORH-u.

"Ministarstvo obrane u ovoj godini provodi projekt integracije informacijskog sustava za upravljanje financijama državne riznice s informacijskim sustavom za upravljanje financijama u područnim riznicama čime se još bolje kontroliraju financijske obaveze", rekao je predstavljajući izvješće državni tajnik u Ministarstvu obrane RH (MORH) Mate Raboteg.

Istaknuo je da je ova godina prva godina u kojoj MORH nema prenesenih obaveza iz prijašnjih godina. "Startamo od nule i sve obveze stvorene temeljem ugovora o nabavi odmah se unose u državnu riznicu", kazao je.

Osvrćući se na pojedine primjedbe Državne revizije vezano uz evidenciju vojnih nekretnina, Raboteg je rekao da je sada izrađen novi informacijski sustav za upravljanje vojnim nekretninama i u tijeku je prebacivanje podataka iz stare u novu, objedinjenu, bazu.

Naveo je kako MORH raspolaže sa 535 nekretnina, a jedna trećina njih perspektivna za oružane snage, dok su ostale predane u Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom. Upozorio je da, osim onoga što je Vlada svojim odlukama dodijelila na upravljanje jedinicama lokalne samouprave, ništa nije riješeno.

Paradoksalnim je naveo da MORH, iako je nekretnine predao nadležnom državnom uredu, još uvijek plaća komunalnu naknadu te je izložen kritikama javnosti zbog devastacije prostora. Dodao je kako se, temeljem službene procjene radi o oko 280 nekretnina u vrijednosti više od 31 milijarde kuna.

Pohvalivši izvješće, Ingrid Antičević Marinović (SDP) smatra da bi se bivše vojne nekretnine prvenstveno mogle iskoristiti za državne potrebe, a ukoliko ne bi bile potrebne državi, trebalo bi vidjeti potrebe jedinica lokalne samouprave. Založila se za stvaranje jedinstvenih kriterija kako ne bi dolazilo do toga da neke jedinice lokalne samouprave dobivaju, a neke moraju kupovati te nekretnine.

Upozorila je na problem funkcioniranja tvrtke "Pleter", koja je u vlasništvu države a radi poslove za MORH, kojoj je najpovoljnija ponuda za prehranu vojnika bila ona u kojoj "kilogram voća košta 70 kuna, čajna kobasica 130 kuna, a jogurt sedam kuna".

"To je za "Pleter" najpovoljnija ponuda. Dok štedimo na spajalicama i vodama takve stvari se događaju", rekla je Antičević-Marinović dodavši kako to ne može biti i da se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju.

Raboteg je odgovorio da je za potrebe ishrane u MORH-u, temeljem odluke Vlade, mogu provoditi izravnu nabavu preko "Pletera". "Naravno, stalo nam je da to ne bude tako kako ste rekli, jer je to nedopustivo", rekao je.

Pohvalivši izvješće, Ana Lovrin (HDZ) složila se s potrebom izrade kriterija oko dodjele ili prodaje vojnih nekretnina jedinicama lokalne samouprave.

Članovi Vijeća u kraćoj su raspravi prihvatili izvješća o antikorupcijskim mjerama u ministarstvima kulture i turizma koja su podnijeli državni tajnici Nina Obuljen i Ivo Mujo.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙