FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka skupština za izvješće Odbora za kontrolu

Autor: tdel
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Gradski zastupnici danas su većinom glasova prihvatili izvješće o radu skupštinskog Odbora za kontrolu u nastavku sjednice zagrebačke Gradske skupštine nakon što je predsjednik tog odbora Josip Kregar ustvrdio da pojedini primjeri koje su razmotrili ukazuju na nedovoljnu odgovornost gradske uprave prema javnom novcu - od korištenja službenih automobila i preplate nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima do propusta u naplati potraživanja.

Kregara, međutim, danas nisu čuli predstavnici gradske uprave jer su s gradonačelnikom Bandićem otišli sa skupštinske sjednice izražavajući tako nezadovoljstvo time što su, na zahtjev zastupnika SDP-a i HNS-a, skinute tri točke, iako su prošle skupštinsku proceduru.

"Broj i karakter nepravilnosti ukazuje da se ne radi o pojedinačnim slučajevima već sistematskim propustima", kazao je Kregar te dodao da Ured za kontrolu, koji djeluje u okviru gradske uprave, nema dovoljnu samostalnost u odnosu na gradonačelnika čiji je, kaže, "utjecaj prevelik".

Morana Paliković Gruden (HNS) rekla je da je takva kontrola u kojoj gradonačelnik određuje parametre samo bacanje novaca. "Kontrolni ured u izvršnoj vlasti ne funkcionira i tražimo da se to promjeni", poručila je.

SDP-ov zastupnik Jurica Meić je naveo kako je Odbor za kontrolu ustanovio desetke slučajeva kada se netransparentno trošio novac građana. "Tu nažalost prestaju naše ovlasti, a na scenu dolazi institucije pravne države koji ne funkcioniraju i ne dolazi do pravnog epiloga pojedinih slučaja", kazao je.

Na to mu je odgovorila Danira Bilić (HDZ) navodeći kako se na državnoj razini provodi borba protiv korupcije i da nije u redu prozivati državne institucije i vladajuću stranku za situaciju u Gradu.

Kregar je pak naglasio kako Odbor za kontrolu neće šutjeti kada je riječ o neracionalnom trošenju gradskog novca i napomenuo kako današnja odsutnost odgovornih sa sjednice ide njima na štetu.

Zastupnici su danas jednoglasno podržali izbor Đurđice Krnjak, bivše radnice tekstilne tvornice "Kamensko", za Nagradu Zagrepčanka godine zbog iznimnog doprinosa senzibiliziranju javnosti za probleme radnica u tekstilnoj industriji i zalaganje za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava - prava na rad.

Premda je izbor malo zasjenila peticija 77 bivših radnica "Kamenskog" i kolegica protiv njenog imenovanja Zagrepčankom godine, jer smatraju da je sve zasluge pripisala sebi, nagrada, koja donosi i 50 tisuća kuna, Đurđici Krnjak bit će uručena 8. ožujka, na Međunarodni dan žena.

Mandat gradskog zastupnika Jasena Mesića (HDZ) koji je izabran za ministra kulture danas je stavljen u mirovanje, a prisegu je, kao njegova zamjenica u zastupničkim klupama, dala Božica Šolić. Mesić je razriješen i dužnosti potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto izabrana je Danira Bilić.

Zaključujući današnju, iznimno kratku sjednicu, predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem najavio je da će prihvatiti prijedlog gradonačelnika Milana Bandića i uskoro sazvati novu, izvanrednu sjednicu. Bandićev današnji postupak i povlačenje svih točaka dnevnog reda kojima je bio predlagatelj nazvao je "nerazumnim i neracionalnim".

(Hina) xtdel/xdber ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙