FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pukovnika napuštaju diplomati, ministri, vojska

Autor: rtom
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Libijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama u utorak se odrekao diktature Moamera Gadafija čime je slijedio primjer kolega u Indiji i Kini, Australiji, Maleziji, Bangladešu, no pukovnika su počeli napuštati i ministri i vojska, javljaju agencije.

"Podnosim ostavku na služenje sadašnjem diktatorskom režimu. No nikada se neće odreći služenja svome narodu sve dok njihovi glasovi budu dopirali do cijelog svijeta i sve dok njihovi ciljevi ne budu ispunjeni", rekao je u Washingtonu veleposlanik Ali Aujali .

"Pozivam ga (Gadafija) da ode i pusti svoj narod na miru", rekao je Aujali u intervjuu za ABC televiziju "Good Morning America", prenosi Reuters.

Time je slijedio primjer libijskog kolege Alija Al-Isavija, na službi u Indiji koji je u ponedjeljak objavio "ostavku zbog primjene sile protiv državljana" (Libije) i optužio Gadafijev režim da se "koristi stranim plaćenicima protiv Libijaca".

Prvi je ostavku u ponedjeljak najavio libijski diplomat u Kini Husein Sadik al Musrati i pozvao svo libijsko diplomatsko osoblje da se odrekne diktatorske države, javila je Al Džazira.

U nedjelju je libijski predstavnik u Arapskoj ligi Abdel Moneim al-Honi podnio ostavku kako bi se mogao pridružiti "revoluciji" i time osuditi "nasilje prema prosvjednicima".

Agencija AFP u zbirnom izvješću prenosi da je libijskog vođu napustio ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil prosvjedujući "protiv pretjerane primjene sile prema prosvjednicima".

U Ujedinjenim narodima članovi libijske diplomatske ekipe predvođeni Ibrahiom Dabašijem pozvali su libijsku vojsku da svrgne "tiranina" i optužili ga za genocid.

U ponedjeljak su mediji prenijeli da su dva libijska vojna zrakoplova prebjegla na Maltu gdje su piloti zatražili azil.

Ostavke su dosad podnijeli i veleposlanik u Bangladešu Ahmed A. H. Elimam, te svo osoblje libijskog veleposlanstva u Australiji, prema pisanju dnevnika "The Australian".

Ostavku je podnio i libijski veleposlanik u Maleziji Bubaker al-Mansori i diplomat u libijskom veleposlanstvu Kraljevine Maroko.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙