FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveći svjetski proizvođači i potrošači nafte u utorak o skoku cijena

Autor: vmom
LONDON, 21. veljače 2011. (Hina/AFP) - Međunarodni energetski forum (IEF), koji okuplja najveće svjetske proizvođače i potrošače nafte, sastat će se u utorak u Saudijskoj Arabiji u kontekstu povratka cijena nafte na visoke razine iz razdoblja prije izbijanja krize u 2008.

Sastanak se također održava u okolnostima rastućih političkih nemira širom Bliskog Istoka koji su zaslužni za daljnji skok cijena nafte u ponedjeljak, pri čemu je barel sirove nafte Brent na tržištu u Londonu premašio 105 dolara, zbog straha od poremećaja u isporukama.

Ministri iz 90 zemalja okupljenih u IEF-u, koje čine 90 posto svjetske naftne proizvodnje i potrošnje, trebali bi potpisati povelju o jačanju suradnje i smanjenju oscilacija cijena na sastanku u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu.

Na posljednjem sastanku u ožujku prošle godine u Meksiku IEF je dogovorio jačanje dijaloga sa ciljem veće transparentnosti na energetskim tržištima kako bi se smanjila oštra kolebanja cijena.

Ti ciljevi, kao što su odlučili ministri, moraju biti obuhvaćeni poveljom koju bi trebale potvrditi članice na sastanku u Rijadu, inače sjedištu IEF-a.

Povelja počiva na obvezama zemalja-potpisnica o otvorenom, informiranijem i uspješnom dijalogu, kazao je Noe van Hulst, glavni tajnik IEF-a.

"Jedno od glavnih sadašnjih pitanja je udruživanje snaga kako bi se poduzelo sve što je moguće da se smanje oscilacije cijena na energetskim tržištima. Krucijalni dio takvih napora čini program o suradnji između Međunarodne organizacije za energiju (IEA), IEF-a i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)", istaknuo je van Hulst.

Nakon oštrog pada tijekom 2008. i 2009., cijene sirove nafte na svjetskim tržištima postupno su jačale zahvaljujući oporavku globalnog gospodarstva od financijske krize koja je uzdrmala svijet 2008. godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙