FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Popijač s poljskim kolegom

Autor: tper
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Ministri gospodarstva Hrvatske i Poljske Đuro Popijač i Waldermar Pawlak razgovarali su danas o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje, posebice u kontekstu skorog završetka pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Ministar Popijač je izrazio zadovoljstvo što je mogao ugostiti poljsko izaslanstvo u kojem je i velik broj gospodarstvenika, napominjući kako je to signal da su prepoznali Hrvatsku kao kvalitetnog i potencijalnog poslovnog partnera.

"To je signal da su prepoznali Hrvatsku kao izuzetno kvalitetnog i potencijalnog poslovnog partnera i da će hrvatski gospodarstvenici imati priliku ostvarivati i produbljivati postojeće odnose i ostvarivati nove poslovne kontakte te pokušati uhvatiti priliku da na prostoru od Baltika do Jadrana pronađu nove izazove i da taj veliki prostor shvate kao priliku za izvoz svojih roba i usluga", kazao je Popijač u izjavi novinarima nakon sastanka s poljskim kolegom.

Popijač je istaknuo da je pozvao poljske investitore da ulažu u Hrvatsku, posebice s obzirom na izvjesnu, vrlo skoru europsku perspektivu Hrvatske.

Pawlak je istaknuo kako mu je drago što je danas u Zagrebu te kako želi čestitati Hrvatskoj na velikom napretku na putu prema EU.

Može se čak dogoditi i da će Hrvatska postati članica EU u drugom polugodištu ove godine za vrijeme poljskog predsjedavanja, kazao je.

Istaknuo je i kako je s ministrom Popijačem danas prije podne u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) otvorio Hrvatsko-poljski gospodarski forum na kojem je sudjelovao velik broja hrvatskih i poljskih gospodarstvenika.

"Nadam se da će oni iskoristiti taj zgodan i pogodan povijesni trenutak da se naša gospodarska suradnja proširi, da bude korisna za jednu i drugu zemlju", kazao je.

Na Forumu je uz ostalo istaknuto kako su brojne mogućnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, a prilika je najviše u prometu i energetici.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2010. godini iznosila je 522,5 milijuna dolara i u odnosu na 2009. smanjena je za 3,2 posto. Pritom je izvoz roba iz Hrvatske u Poljsku povećan za 4,7 posto, na 119 milijuna dolara, a uvoz roba iz Poljske realiziran je u iznosu od 403,5 milijuna dolara i u odnosu na 2009. smanjen je za 5,3 posto.

Manjak Hrvatske u robnoj razmjeni s Poljskom u 2010. godini iznosio je 284,5 milijuna dolara i u odnosu na 2009. smanjen je za devet posto.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙