FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-poljski gospodarski forum

Autor: dduk
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Brojne su mogućnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, a prilika je najviše u prometu i energetici, istaknuto je na danas održanom Hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako Hrvatska kontrolira sedam posto obale Mediterana te da ima pet međunarodnih luka, razvijenu infrastrukturu i pozicionirana je na najkraćem pomorskom koridoru iz Europe prema Suezu. Te hrvatske prednosti mogu biti od koristi i poljskim gospodarstvenicima, rekao je.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač istaknuo je da Hrvatskoj trebaju industrijske investicije te pozvao poljske ulagače u Hrvatsku.

Predstavljajući prioritete Vlade u narednom razdoblju posebice je istaknuo završetak pregovora za ulazak u Europsku uniju i provedbu programa gospodarskog oporavka.

Popijač je upoznao poljske gospodarstvenike s katalogom javnih investicija koji je objavila Vlada, a koji uključuje ulaganja u energetiku, promet, morske i zračne luke, ekologiju, vodno gospodarstvo i druga područja.

Poljski ministar gospodarstva Waldemar Pawlak rekao je kako prometna transverzala sjever-jug od Baltika do Jadrana sve više zaokuplja pažnju poljske gospodarske i investicijske javnosti, nakon što je godinama bila koncentrirana na smjer zapad-istok. Ta transverzala važna je u prometnom i energetskom smislu i mogla bi biti interesantna ulagačima, smatra Pawlak.

Iznoseći iskustva Poljske u pregovorima s Europskom unijom, kazao je kako su za Poljsku ključna prijelazna razdoblja tijekom kojih prilagođava i modernizira svoje gospodarstvo.

Kao područje moguće suradnje na forumu je istaknuta i ekološka proizvodnja o čemu je govorio poljski ministar zaštite okoliša Andrzej Kraszewski.

Po završetku Hrvatsko-poljskog gospodarskog foruma održani su individualni poslovni razgovori, a ti su razgovori o mogućnostima konkretne suradnje okupili predstavnike 30-ak hrvatskih tvrtki te otprilike isti broj poljskih tvrtki.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2010. godini iznosila je 522,5 milijuna dolara i u odnosu na 2009. smanjena je za 3,2 posto. Pritom je izvoz roba iz Hrvatske u Poljsku povećan za 4,7 posto, na 119 milijuna dolara, a uvoz roba iz Poljske realiziran je u iznosu od 403,5 milijuna dolara i u odnosu na 2009. smanjen je za 5,3 posto.

Manjak Hrvatske u robnoj razmjeni s Poljskom u 2010. godini iznosio je 284,5 milijuna dolara i u odnosu na 2009. smanjen je za devet posto.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙