FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krovne udruge ogradile se od skupa u Grubišnu Polju

Autor: aspa
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Krovne udruge iz Domovinskog rata, njih 17, danas su se ogradile od jučerašnjeg skupa u Grubišnu Polju potpore hrvatskim braniteljima Veljku Mariću i Tihomiru Purdi, koji su u Srbiji i BiH u zatvoru zbog sumnje za ratne zločine te pozvali na jedinstvo hrvatskih branitelja.

Josip Periša, predsjednik glavnog odbora udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a), rekao je da se udruge ograđuju od svakog oblika destabilizacije i pokušaja izazivanja kaosa u Hrvatskoj i bilo kakvih rušenja vlade, što svakako u sadašnjem osjetljivu trenutku može izazvati neprocjenjive posljedice za Hrvatsku postizanje njezinih ključnih ciljeva, a to je ulazak u Europsku uniju. Naglasio je da 17 udruga iz Domovinskog rata daju punu potporu predsjednici vlade Jadranki Kosor, istaknuvši da se tim prosvjedima pokušava politički manipulirati. Napomenuo je da su sami zabrinuti za sudbinu Tihomira Purde i Veljka Marića i da su uvjereni u njihovu nevinost te da traže da njihove slučajeve riješi hrvatsko, bosanskohercegovačko i srbijansko pravosuđe.

"Ne podupiremo najavljene prosvjede ako bi ti prosvjedi bili govori mržnje, pozivi na destibilizaciju u bilo kojem smislu", dodao je. Napomenuo je da traže hitan sastanak s predsjednicom vlade te ministrima branitelja i pravosuđa kako bi bili upoznati sa svim činjenicama kako će se dvojica branitelja što prije vratiti u Hrvatsku te da ih izvijeste o brizi o hrvatskim braniteljima.

I predstavnici ostalih udruga ogradili su se od prosvjeda u Grubišnu Polju, naročito od spominjanja oružja, što se jučer moglo čuti na tom skupu. Također, naglašeno je da određene političke skupine pokušavaju prikupiti političke bodove i pokušavaju manipulirati braniteljima.

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja, rekao je da mnoge stvari u Hrvatskoj nisu onakve kave su ih branitelji željeli i da razumije ljutnju branitelja koji odlaze na takve prosvjede. Međutim, ne razumijem način na koji to pojedinci pokušavaju provesti, dodao je. Naglasio je da se problemi moraju rješavati putem institucija, osudivši spominjanje oružja tijekom prosvjeda. Napomenuvši kako se nada da će se postići dogovor s organizatorima najavljena prosvjeda u subotu, 26. veljače, dodao je da je isti dan zakazan sastanak svih županijskih predstavnika danas nazočnih udruga u Policijskoj akademiji. Naglasio je da se očekuje oko 250 predstavnika raznih udruga koji bi trebali zauzeti zajedničko stajalište o načinu rješavanja braniteljskih problema, bez, kako je rekao, "rušilačkih namjera".

Na upit o kojim je političkim skupinama riječ koje, kako drže udruge, pokušavaju zavaditi branitelje, Josip Periša izbjegao je odgovar, rekavši da će se oni sami znati prepoznati, a na novinarsko inzistiranje spomenuo je HSP i HSLS koji se sada promovira u zaštiti hrvatskih branitelja.

Upitan što očekuje od današnjeg saslušanja Tihomira Purde u BiH, predsjednik HVIDR-e Josip Đakić rekao je kako se nada da je demokratske standarde i norme dosegnulo i pravosuđe BiH i da će odlučiti onako kako nalaže pravo i pravda.

Gospodin Purda je nevin, nastavio je, dodavši da je nužno donijeti odluku o njegovu povratku kući. Što se tiče Srbije i njezina ministarstva pravosuđa, nastavio je Đakić, u to ne možemo biti uvjereni, jer su izdali takvu tjeralicu koja proizlazi iz Miloševićeva režima. Taj je režim stvorio logore i zatvorio hrvatske branitelje, mučio ih, masakrirao i ubijao i tako dobiveni iskazi ne mogu vrijediti ni u jednoj demokratskoj zemlji, naglasio je. Smatrat ćemo da u Srbiji nema demokracije, prava i pravde ako ne povuku svoj zahtjev za Purdin progon, rekao je. Dodao je kako vjeruje da BiH, koju su zajednički branili i oslobađali, ima dobrih razloga da postupi pošteno prema hrvatskom branitelju Purdi.

"To očekujemo i tražimo, a ako se to ne dogodi, doći će pod upitnik svi sporazumi koje smo potpisali u svezi s pravosuđem i s BiH i sa Srbijom", rekao je. Na upit vjeruje li u mogućnost da srpski istražitelji odustanu od Purdina progona, rekao je kako vjeruje da je to jedino pravedno rješenje. Vjerujem, nastavio je, i u milost svakog predsjednika koji, uza svoje druge ovlasti, ima i mogućnost oprosta. Tako se i srbijanski predsjednik Boris Tadić s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem može dogovorito o Purdinu puštanju na slobodu. Mislim da je to propušteno u odnosima dvaju predsjednika, ocijenio je Đakić.

(Hina) xaš ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙