FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada filmu "Šuma summarum"

Autor: tkol
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Udruga za nekonvencionalni pristup kulturi Artikul i web stranica www.film.mag.net danas su za najbolji hrvatski film u prošloj godini proglasili akcijsku crnu trash komediju "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza.

Dodijelili su mu naslov F.I.L.M. magnet u 2010. godini, dok su specijalna priznanja za sporedne uloge u tom filmu dobili i glumci Anita Matić Delić i Dražen Bratulić, objavljeno je na prigodnoj svečanosti.

Riječ je o godišnjoj nagradi koju Artikul i www.film.mag.net dodjeljuju već sedmu godinu, a po riječima članice uredništva Vendi Jukić "Šuma summarum" je tu laskavu titulu dobio jer je to "film ispred svog vremena, na svom prostoru".

Film Ivana Gorana Viteza, kako se navodi u obrazloženju, suvremenu hrvatsku zbilju interpretira metaforom paintball igre hrvatskih zaposlenika po direktivi nizozemskog poslodavca. U nametnuti 'team building' izlet frustriranih djelatnika marketinške tvrtke umiješat će se lokalni faktori u obliku šumske nastrane obitelji i ekološki paranoičnog gradskog para koji dolazi u šumu. Smrt jednog igrača upozorava na to da ova igra nije samo igra, a prva smrt nije jedina i nije slučajna. Igra namještenika pretvara se u borbu za preživljavanje.

Vitez karikira sve, tako da situacije koje nastaju u međusobnim sukobima lovaca i ljudskog plijena izgledaju kao da su izašle iz teatra apsurda, navodi se u obrazloženju i dodaje kako se apsurdne scene nižu jedna za drugom u razotkrivanju apsurda korporativnog kapitalizma koji je "kao strano tkivo urastao u organizam suvremenog hrvatskog društva".

Po riječima samog redatelja, kvaliteta filma proizlazi iz toga što su glumci, kojih je bilo 19, odlično odradili svoj posao.

Budžet je bio mali, a svi su radili za mizerne honorare, rekao je Vitez dodajući da i unatoč tome entuzijazma nije nedostajalo, što u konačnici nije ostalo neprepoznato u javnosti.

Film je snimljen u koprodukciji Kinorame i slovenskog Propelera, a prikazan je na 57. Pulskom filmskom festivalu, te u hrvatskim kinima.

(Hina) xkt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙