FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CCEE i KEK: Važno je poštovati nacionalni identitet

Autor: ssai
BEOGRAD, 19. veljače 2011. (Hina) - Pročelnici Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), Konferencije europskih crkava (KEK) i beogradske nadbiskupije u subotu su, u sklopu godišnjeg zasjedanja zajedničkog odbora CCEE-a i KEK-a u Beogradu, ukazali na važnost poštovanja nacionalnog identiteta, kao i suradnje među crkvama u sklopu europskih integracija.

Nacionalni identitet, europske integracije i utjecaj ekonomske krize na život kršćana teme su kojima je, kako je istaknuto na tiskovnoj konferenciji u beogradskoj nadbiskupiji, iskazano najviše pozornosti na zasjedanju u kojem, među ostalima, sudjeluje i podpredsjednik CCEE-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Predsjednik CCEE-a nadbiskup ostrogonsko–budimpeštanski Peter Erdoe naveo je kako je središnje pitanje sastanka bilo pitanje mira i mogućnosti da sve kršćanske crkve promoviraju mir u Europi.

"Zna se da naše razmatranje nije bilo na političkoj, već na duhovnoj osnovi, na osnovi naše vjere. Prije svega dali smo svo priznanje ljudskoj osobnosti. Upravo iz tog i duhovnog dostojanstva svake osobe proizilaze njezina ljudska prava. Jasno da iz toga proizilazi i jedno od glavnih prava, a to je sloboda ispovijedanja vjere. Istovremeno smo naglasili da osobnost ima i socijalnu dimenziju", objasnio je Erdoe.

Istaknuo je kako integracije i europske integracije nikako ne mogu izbrisati sve što je svojstveno svakoj pojedinačnoj kulturi, narodu i osobi.

"Upravo zbog istih teoloških, duhovnih razloga moramo uvažavati sve ostale identitete. Kao što uvažavamo svoj vlastiti, tako isto trebamo uvažavati identitet ostalih ljudi i ostalih naroda. Samo tako možemo pravilno izbjeći nacionalizam, jer nacionalizam je jedan oblik sebičnosti", rekao je predsjednik CCEE-a.

Predsjednik KEK-a mitropolit Francuske Emanuel rekao je kako je želja KEK-a vidjeti cjeli zapadni Balkan u EU-u, dodavši da će ta organizacija pomoći pronalaženju rješenja za različite probleme, kao i da prepoznaje potrebu za integracijom.

Ukazao je na potrebu za bližom suradnjom između kršćana i drugih religijskih zajednica u regiji, posebice islamom i judaizmom.

Sudionici zasjedanja, koje se održava od 17. do 20. veljače, u subotu popodne će se, kako je najavio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, sastati s članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, kao i sa srbijanskim ministrom za vjerska pitanja Bogoljubom Šijakovićem.

Zasjedanje će završiti u nedjelju misnim slavljem u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje će predvoditi kardinal Peter Erdoe, a propovijed će održati kardinal Josip Bozanić. Time će se ujedno obilježiti treća obljetnica smrti nadbiskupa i prvoga metropolita beogradskog msgr. Franca Perka.

(Hina) xdas ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙