FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuprešak: sve manje izgreda između Hrvata i Srba

Autor: jsta
SUBOTICA, 18. veljače 2011. (Hina) - Broj izgreda na nacionalnoj osnovi između Srba i Hrvata manji je, a još je važnije da se kažnjavaju i u Srbiji, i u Hrvatskoj, izjavio je hrvatski veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak u Novome Sadu na predstavljanju zbornika radova "Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije", prenosi u petak Radio televizija Vojvodine (RTV).

Kuprešak je istaknuo da su manjine most između dviju zemalja na putu u Europsku uniju te da bi njihov položaj trebalo unaprijediti, stoji u izvješću RTV-a. Naglasivši kako želi da Hrvati u Srbiji u idućem razdoblju dobiju neka od prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj, rekao je da misli na zajamčena mjesta za Hrvate u srbijanskom parlamentu, kao što su zajamčena mjesta za Srbe u Hrvatskom saboru, prenosi agencija Beta.

"Hrvatska država u znatno većoj mjeri pomaže obrazovanje na srpskom jeziku nego što Srbija pomaže obrazovanje na hrvatskom", rekao je Kuprešak, dodavši kako ne želi da se to shvati kao prigovor.

Hrvatski veleposlanik izjavio je također kako je vrlo povoljno i to što je pojačana suradnja dviju zemalja na području znanosti, kulture i športa.

Predstavljanje zbornika u Novome Sadu, a prije u Subotici, organizirao je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata kako bi se prikazali radovi sa znanstvenoga skupa "Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije", održana u Zagrebu u listopadu 2009. Cilj skupa je da se "ponovno uspostave i izgrade ratom pokidane znanstvene veze između hrvatskih i srbijanskih znanstvenika koji se bave pitanjima manjinskih zajednica".

Urednik zbornika Dragutin Babić iz Zagreba istaknuo je da dolazi vrijeme kad treba nastojati da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj ne žive samo jedni pored drugih, nego jedni s drugima. On je u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini dodao kako se aktualiziranje pitanja nacionalne pripadnosti Bunjevaca može negativno odraziti na srbijansko-hrvatske odnose.

Potpredsjednica vojvođanske skupštine Maja Sedlarević podsjetila je da je hrvatski jezik u službenoj uporabi u Vojvodini od 2002. i najavila da će pokrajinska uprava i dalje poticati jačanje ustanova manjinskih zajednica.

Autori radova predstavljenih u petak u Novome Sadu poznati su znanstvenici politolozi, sociolozi i demografi iz Hrvatske i Srbije.

(Hina) xjsta ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙