FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: reakcije na odluku o Purdinu izručenju Srbiji

Autor: trub
ZAGREB , 18. veljače 2011.(Hina) - Predstavnici stranaka u Hrvatskom saboru suglasni kako je Hrvatska odavno trebala spriječiti da sud u BiH uopće odlučuje o Purdinu izručenju Srbiji, ali imaju oprečna mišljenja tko je to trebao spriječiti - dok HDZ smatra da je pitanje optuženih hrvatskih branitelja trebalo biti riješeno na razini predsjednika dviju država, oporba je stava da je u tom slučaju zakazalo hrvatsko pravosuđe i policija.

Iako nije želio komentirati odluku bosanskohercegovačkog suda kao autonomnog pravosudnog tijela, Andrija Hebrang (HDZ) izjavio je kako je Hrvatska ipak mogla spriječiti sve što se dogodilo Purdi.

"Mislim da je na razini predsjednika Hrvatske i Srbije taj problem trebao biti riješen davno ranije. Poznato je da postoji grupa hrvatskih branitelja optuženih na temelju priznanja koja su dali pod batinama u srbijanskim logorima. To se rješava na razini predsjednika država, a ne prepušta se pravosuđu. Do pravosuđa to ne smije ni doći", poručio je Hebrang.

Vesna Pusić (HNS), pak, smatra da su postupanje u slučajevima kada druge države traže izručenje hrvatskih državljana već odavno trebale dogovoriti institucije pravosuđa i policije, kako bi se svi takvi slučajevi mogli procesuirati u Hrvatskoj.

"Da se tako postupilo, taj slučaj (Tihomira Purde) bio bi davno razriješen, a ljudi koji su na tim tjeralicama znali bi u kojem su statusu", poručila je.

Upozorila je da se koordinacija Državnog odvjetništva, Vrhovnog suda i MUP-a zadnji puta sastala prije 10 godina, a da je upravo njihova zadaća da dogovore postupanje u slučajevima kakav je onaj Purde.

"Da se takvi slučajevi tu i procesuiraju, u okviru hrvatskih pravosudnih institucija i da te odluke onda prihvaćaju i zemlje u regiji s kojima imamo potpisane takve sporazume", dodala je Pusić.

Izrazila je, ipak, nadu da slučaj Tihomira Purde neće završiti "tragično". "Ne mogu se mješati u postupak, no nadam se da će se pred pravosudnim institucijama Srbije to završiti pravedno i u skladu sa zakonom", kazala je.

Ante Kotromanović (SDP) smatra da je moguće Purdino izručenje Srbiji "jedna velika katastrofa, nemar i izdaja, prvo hrvatskog građanina, a potom i branitelja".

"Žao mi je što smo se doveli u situaciju da se čovjeka koji je evidentno nevin, koji se borio na prostoru Hrvatske i nikad nije prešao njenu granicu, izručuje za nešto za što smo sami utvrdili na nije počinio. To je apsolutni nemar koji se nije smio dogoditi", rekao je.

"Svi smo krivi jer se jednoj ozbiljnoj državi to naprosto ne smije dogoditi", dodao je, naglasivši kako se za srbijansku optužnicu protiv Purde zna već dugo, te da je trebalo spriječiti okolnosti i uzroke pod kojima je optužnica uopće i podignuta, ili barem Purdu izvijestiti o njezinu postojanju.

Sudsku odluku o Purdinu izručenju Srbiji u HDSSB-u smatraju tragičnom i sramotnom za sve hrvatske branitelje i državu. Dinko Burić podsjeća da Srbija Purdu i druge branitelje tereti za oružanu pobunu i rušenje ustavno-pravnog poretka bivše SFRJ, iako je Hrvatska tada već proglasila neovisnost i stvarala svoje oružane snage, te da je Domovinski rat zapravio bio građanski rat.

Burić u slučaju Purde vuče paralelu i s presudom za ratni zločin protiv utemeljitelja njegove stranke Branimira Glavaša, koju također smatra neutemeljenom.

"Uistinu imamo udruženi zločinački pothvat kriminaliziranja Domovinskog rata. Presudama braniteljima kriminalizira se početak Domoviskog rata, a sad treba zadati smrtni udarac i kraju rata, ako budu osuđeni Gotovina, Čermak i Markač", ocijenio je.

I Burić kao najodgovornije za Purdinu sudbinu smatra ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova, jer su, kaže, zatajili da znaju za srbijanske optužnice protiv branitelja.

"Vlada nažalost vodi politiku koja se može okarakterizirati poslušničkom prema EU-u, dodvorničkom prema Srbiji, maćehinskom prema Slavoniji i Baranji i izdajničkom prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu", zaključio je.

(Hina) xtr/xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙