FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o potvrđivanju sporazuma prekogranične suradnje

Autor: trub
ZAGREB, 18. veljače 2011.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o potvrđivanju četiriju sporazuma između Vlade RH i Europske komisije za korištenje dijela bespovratnih pretpristupnih sredstava EU za prekograničnu suradnju sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH, te za sudjelovanje u transnacionalnim programima "Jugoistočna Europa" i "Mediteran".

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Đurašić uvodno je kazao kako se sporazumi o financiranju sklapaju za svaku godinu pojedinačno, na temelju odluke Vlade iz prosinca prošle godine, i to iz sredstava programa IPA.

Izvijestio je da je Hrvatska do sada s Europskom komisijom sklopila sporazume o financiranju za navedene programe za 2007. i 2008., u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna eura. Iz tih sredstava financirana su 43 projekta s partnerima iz regije.

Sporazumi o prekograničnoj suradnji i sudjelovanju u transnacionalnim programima ukupno su "teški" 2,8 milijuna eura.

Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije stajao bi nešto 800 tisuća eura, program suradnje s BiH jedan milijun eura, s Crnom Gorom 400 tisuća eura, dok sudjelovanje Hrvatske u transnacionalnim programima Europske teritorijalne suradnje Europskog fonda za regionalni razvoj "Jugoistočna Europa" i "Mediteran" iznosi 659 tisuća eura.

Đurašić je naglasio da je dosadašnja iskorištenost tih programa bila veća od 90 posto od rezerviranih sredstava, što je, istaknuo je, pozitivna praksa za sve ostale programe koje sufinancira EU.

"U tim programima s nečlanicama EU Hrvatska se predstavlja kao lider i služi kao primjer u regiji", poručio je.

O predloženom potvrđivanju spomenutih sporazuma raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr/xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙