FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: različiti kriteriji za pomoć zemljama regije

Autor: vlar
ZAGREB, 17. veljače 2011.(Hina) - Većina zastupničkih klubova poduprla je večeras u Hrvatskom saboru europski program dodjele bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine na područjima zahvaćenima proteklim ratom na zapadnom Balkanu, ali su izrečene i oštre kritike na termin "zapadni Balkan" kao i na kriterije Europske unije po kojima najviše novca iz programa dobivaju one zemlje koje su najmanje stradale.

Na hrvatskom teritoriju tim bi programom bila obuhvaćena obnova arhitektonske baštine u središtu Vukovara, za što bi Europska komisija osigurala milijun eura bespovratnih sredstava. Predviđeno je i da projekt s 340 tisuća eura u iduće dvije godine sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja RH, odnosno Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Kritike programa najprije su došle iz Kluba HNS-HSU-a, u čije je ime Miljenko Dorić ustvrdio da u "program obnove na zapadnom Balkanu ulazi i selo Senjski Rudnici u Srbiji, koji imaju samo 600 stanovnika, a dobivaju milijun i 500 tisuća eura od EU".

"Vukovar koji je sto puta veće naselje dobiva milijun eura i to pod uvjetom sufinanciranja projekta, za razliku od Srbije kojoj će projekt u cijelosti pokriti EU. Tu nešto nije u redu", upozorio je Dorić, primijetivši kako je Srbija očito imala bolje lobiste i nametnula svoje uvjete.

Na "pregovaračku snishodljivost i nesposobnost hrvatskog tima" upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB) koji se također upitao kako to da Srbija dobiva projekte od EU pod drugim uvjetima od Hrvatske. Oštro se usprotivio i pojmu "zapadnog Balkana" koji se, kaže, "polako uvlači u sve sfere".

"Je li Vukovar zapadni Balkan ili Hrvatska", upitao je.

S njim se složio i Daniel Srb (HSP) poručivši da ovakvim modelima EU-a treba reći "ne".

"Ovim pokusnim programom zapravo se dodjeljuju novci ponajviše onima koji u ratu nisu stradali. Bosni koja je najviše stradala u ratu - najmanje novaca, Hrvatskoj nešto malo više, a najviše onima koji nisu stradali", rekao je Srb.

Klubovi vladajuće većine dali su programu neupitnu potporu. Božo Biškupić (HDZ) je pojasnio da se planira vanjska obnova Radničkog doma u baroknom središtu Vukovara, ali i potpora aktivnostima lokalnih i nevladinih organizacija u cilju promicanja međukulturnog dijaloga.

Milorad Pupovac (SDSS) je naglasio da je, uz arhitektonsku obnovu, važna i obnove "razorene građanske, multietničke i multikonfesionalne vukovarske zajednice", dok je Marijana Petir (HSS) dala potporu svakom ulaganju u Vukovar.

Hrvatski sabor završio je današnje zasjedanje.

(Hina) xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙