FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan rast temeljnih potrošačkih cijena u SAD-u u siječnju

Autor: vmom
WASHINGTON, 17. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Potrošačke cijene, ne uključujući hranu i energente, u SAD-u su u siječnju porasle po najvišoj stopi u posljednjih više od godinu dana, no njihov rast nije bio toliko snažan da bi ukazivao na jačanje inflatornih pritisaka, objavila je američka vlada.

Temeljna inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena bez hrane i energenate, pokazala je u siječnju rast cijena od 0,2 posto na mjesečnoj razini, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada.

Riječ je o najbržem rastu temeljnih potrošačkih cijena od listopada 2009. i dvostruko većem u usporedbi s prognoziranih 0,1 posto. Najvećim dijelom rezultat je poskupljenja odjeće, stanovanja i zrakoplovnih karata.

Usporedbe radi, u studenom i u prosincu 2010. rast temeljnih potrošačkih cijena iznosio je 0,1 posto, dok su u rujnu i listopadu cijene ostale nepromijenjene u odnosu na prethodne mjesece.

Ukupna stopa inflacije u siječnju se pak zadržala na razini iz prethodnog mjeseca i iznosila je 0,4 posto, objavilo je nadalje ministarstvo rada. U ukupnom indeksu potrošačkih cijena za više od dvije trećine njegova rasta zaslužni su hrana i energenti.

Na godišnjoj razini, temeljne potrošačke cijene u siječnju su bile više za jedan posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, što je njihov najbrži rast od ožujka prošle godine i nešto viši od očekivanja ekonomista od 0,9 posto.

U prosincu je temeljna godišnja inflacija iznosila 0,8 posto, pokazuju podaci toga ministarstva.

Ukupna godišnja stopa inflacije iznosila je u prvom ovogodišnjem mjesecu 1,6 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙