FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: kasno protiv gospodarskog kriminala?

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. veljače 2011.(HIna) - U Sloveniji je u zadnje dvije godine otvoreno više pravosudnih istraga protiv sudionika u procesima privatizacije, no u javnosti, posebice osjetljivoj zbog gospodarske krize, postoji uvriježeno mišljenje da takvi slučajevi ostaju bez sudskog epiloga, te da vlada Boruta Pahoar nije uspjela u najavljenoj učinkovitijoj borbi protiv gospodarskog kriminala.

Veliku pažnju medija i javnosti izazvala je ocjena ravnatelja vladina ureda za borbu protiv korupcije Gorana Klemenčiča da sadašnja bolja klima u borbi protiv tog fenomena dolazi prekasno.

"Kapitulirali smo pred gospodarskim kriminalom iz razdoblja tranzicije, predložene mjere dolaze 15 godina prekasno", rekao je Klemenčič za Slovensku televiziju.

Klemenčič je svoju skeptičnu ocjenu dao povodom prijedloga novog zakona kojim bi se protupravno stečena imovina, dobivena malverzacijama kroz privatizaciju, pranjem novca, koruptivnim djelovanjem ili trgovinom drogama i ljudima, mogla blokirati, ali i oduzimati odmah nakon početka kriminalističke istrage ako postoji utemeljena sumnja da je imovina stečena nezakonito.

Novi zakon o oduzimanju imovine nezakonitog izvora već je u raspravi i trebao bi u parlamentu prihvaćen do sredine ove godine, izjavio je ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Klemenčič tvrdi da sadašnja vlada pokreće stvari, ali da je za vraćanje nekadašnje "društvene imovine" do koje su novi vlasnici stigli kroz malverzacije u privatizaciji prekasno jer postupci dolaze s 15 godina zakašnjenja.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙