FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael tvrdi da je Iran poslao dva vojna broda u Sredozemlje

Autor: dmus
JERUZALEM, 16. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u srijedu je objavio kako Iran kani poslati dva vojna broda u Siriju kroz Sueski kanal, ocijenivši to "provokacijom" kakve Izrael ne može vječno ignorirati, objavile su agencije.

Iranski pomorski kontingent, po Avigdorovim riječima, ne bi predstavljao ozbiljniju prijetnju Izraelu, ali bi taj događaj predstavljao najbliži susret vojnih snaga dvaju arhetipskih neprijatelja koji su zemljopisno udaljeni jedan od drugog.

"Večeras bi dva iranska ratna broda trebala proći Sueskim kanalom i ući u Sredozemlje na putu u Siriju", rekao je Lieberman u govoru pred sudionicima konferencije predsjednika najvažnijih organizacija američkih Židova.

"Nažalost, međunarodna zajednica ne iskazuje spremnost odgovoriti na česte iranske provokacije. Međunarodna zajednica mora razumjeti da Izrael ne može dovijeka ignorirati te provokacije", dodao je ministar.

Iranska agencija Fars objavila je 26. siječnja da su iranski pomorski kadeti upućeni na jednogodišnju misiju obuke u Sredozemnom moru, preko Adenskog zaljeva u Crveno more i dalje kroz Sueski kanal.

"Tijekom misije iranski mornarički kadeti proći će obuku kako bi se pripremili za obranu iranskih teretnih brodova i naftnih tankera od stalne prijetnje napada somalskih gusara", stajalo je u vijesti Farsa.

Izraelski dnevnik Yedioth Ahronoth istaknuo je da Sueskim kanalom nije prošao nijedan iranski ratni brod od uspostave Islamske Republike 1979., što je izazvalo raskid veza s Egiptom.

"Za prolazak vojnih brodova Sueskim kanalom potrebno je pribaviti dopuštenje (egipatskih) ministarstava obrane i vanjskih poslova i to se odnosi na sve vojne brodove bilo koje zemlje", rekao je član upravnog odbora Sueskog kanala Ahmed El Manahli.

Ustvrdio je kako u upravu kanala još nije stigla obavijest ijednog od ministarstava o mogućem prolasku iranskih brodova, ali i napomenuo da se odobrenje često daje samo nekoliko sati prije prolaza.

"U ovom slučaju, ako (Iranci) ne vode nekakvu ratnu operaciju, smatram da imaju pravo na prolazak kanalom, baš kao i bilo koja druga zemlja; u tom području vode operacije protiv gusara", rekao je kapetan James Kraska, profesor međunarodnog prava na američkom Ratnom mornaričkom koledžu.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙