FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Bačić s predstavnicima Zelenog i Plavog foruma

Autor: mbuj
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić održao je danas sastanak s predstavnicima ekoloških mreža Plavog i Zelenog foruma, dvije najveće nacionalne mreže udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo navodeći kako su se obje strane obvezale "na daljnje jačanje međusobnog povjerenja do kojeg se može doći boljom komunikacijom".

Ispred Plavog i Zelenog foruma sastanku u Ministarstvu nazočili su predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić, predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević te predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

Ministar Bačić pozvao je udruge da i dalje aktivno sudjeluju u kreiranju strategija, zakona i ostalih akata s područja zaštite okoliša i prostora jer, kako je rekao, Ministarstvo i udruge imaju zajednički cilj, a to je da ti akti budu izrađeni po mjeri hrvatskog građanina.

Naglasio je kako udruge već danas u tom procesu puno pridonose, ali ima prostora i za veći angažman. Pri tome je posebno istaknuo uključivanje u procese odlučivanja u najranijim fazama, dok je odluke još moguće mijenjati na kvalitetan način, bez većih lomova i otpora.

Udruge su naglasile problem gospodarenja otpadom kao najakutnije pitanje zaštite okoliša trenutno u Hrvatskoj, a kao najtežu etapu u tom procesu, navodi se u priopćenju, i same prepoznale pitanje odabira lokacija. Udruge su ponudile suradnju u iznalaženju najkvalitetnijih rješenja u izgradnji učinkovitog sustava, što je ministar Bačić i prihvatio, stoji u priopćenju.

Odlučeno je, također, da će se predstavnike mreža udruga pozvati da se uključe u rad Savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša, a prihvaćen je prijedlog udruga da se imenovanja predstavnika udruga u službena tijela vrše putem javnog natječaja, dodaje se.

Postignut je i načelni dogovor da se razvije model sufinanciranja projekata udruga za zaštitu okoliša financiranih iz fondova EU kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo je pozvalo udruge da dodatnim naporima senzibiliziraju javnost za pitanja zaštite prostora, kao što su to uspješno radile do sada u pogledu pitanja zaštite okoliša, a dogovoren je i novi radni sastanak na kojem će se detaljnije razmatrati pitanja zaštite prostora i gospodarenje otpadom.

Dijalog će se nastaviti najmanje jednim godišnjim sastankom na koji će biti pozvane sve registrirane udruge koje se na području Hrvatske bave pitanjima zaštite okoliša i prostora, a predviđeno je da se ovogodišnji sastanak organizira oko Dana zaštite okoliša, 5. lipnja, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙