FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja u nestašici slavi Kimov rođendan

Autor: vrad
SEUL/PJONGJANG, 16. veljače 2011. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja proslavila je u srijedu 69. rođendan svog "dragog" vođe Kim Jong-ila, ali, kako navodi skupina prebjega u Seulu, slavilo se manje no inače zbog kronične nestašice hrane.

"Cijela je zemlja ispunjena ponosom i srećom", izvijestila je još u utorak službena novinska agencija KCNA, dan uoči rođendana najvišeg čelnika jedine komunističke dinastije u svijetu.

Kim Jong-il koji je, po informacijama stranih obavještajnih služba, u kolovozu 2009. pretrpio moždani udar, počeo je pripreme za prijenos vlasti na svog najmlađeg sina Kim Jong-una, kojemu je 28 godina.

Na programu proslave bile su umjetničke predstave, filmski festival, predstava sinkroniziranog plivanja i izložba cvijeća, u središtu koje je Kimjongilija, hibridna begonija koja je dobila ime po sjevernokorejskom vođi, a ulice prijestolnice bile su ukrašene.

Zrakoplovi su, kao i svake godine, bacali slatkiše, darove i kekse na otoke u Žutome moru, izvijestila je KCNA. No internetska stranica lista The Daily NK, sa sjedištem u Seulu, koji objavljuju protivnici komunističkog režima, piše da se hrana nije dijelila posvuda, kao što se običavalo prijašnjih godina.

Vlasti su običavale dijeliti rižu i kukuruz deset, odnosno tri dana uoči Kimova rođendana, piše taj list, pozivajući se na izvor u pokrajini Sjevernom Hamkyungu. No u utorak ujutro u toj pokrajini nije bilo raspodjele hrane, a mjesni čelnici nisu dobivali darove.

U 1990-im u zemlji je zavladala glad od koje su umrle stotine tisuća ljudi i od tada se Sjeverna Koreja uvelike oslanja na međunarodnu pomoć. No ta je pomoć obustavljena nakon sankcija uvedenih komunističkom režimu koji ne želi odustati od svoga nuklearnog programa.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙