FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak Societe Generalea, velika izloženost Egiptu

Autor: gvla
PARIZ, 16. veljače 2011. (Hina/AFP) - Francuska banka Societe Generale, vlasnik Splitske banke, izvijestila je u srijedu da je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju učetverostručila neto dobit zahvaljujući između ostalog smanjenim otpisima imovine u odjelu korporativnog i investicijskog bankarstva.

U posljednja tri mjeseca 2010. bančina neto dobit popela se na 874 milijuna eura, čime je učetverostručena na godišnjoj razini. Analitičari su u prosjeku očekivali neto dobit u visini 865 milijuna eura.

Bančini prihodi uvećani su za trećinu u odnosu na isto razdoblje godinu ranije i iznosili su 6,9 milijardi eura.

Rezervacije za nenaplative zajmove smanjene su 42,3 posto, na 1,1 milijardu eura.

Odjel korporativnog i investicijskog bankarstva ubilježio je u promatranom razdoblju neto dobit od 311 milijuna eura, nakon gubitka od 562 milijuna eura godinu dana ranije, zahvaljujući smanjenim gubitcima na rizičnoj imovini. Prihodi su mu više nego udvostručeni, na dvije milijarde eura.

Otpisi imovine u odjelu smanjeni su za gotovo 70 posto, na 270 milijuna eura.

U cijeloj prošloj godini banka je gotovo ušesterostručila neto dobit, na 3,9 milijardi eura. Prihodi su joj uvećani za 21,6 posto i iznosili su 26,4 milijarde eura.

Rezervacije za nenaplative zajmove smanjene su za 28,9 posto na 4,2 milijarde eura a otpisi imovine u odjelu investicijskog bankarstva za 67 posto, kliznuvši na 768 milijuna eura.

Francuski zajmodavac vlasnik je druge po veličini egipatske banke čijim se dionicama trguje na burzi, te je, po mišljenju analitičara i ekonomista, vjerojatno najviše izložena europska banka u najnapučenijoj zemlji arapskog svijeta. Egipatska vojska ovaj je tjedan najavila preuzimanje vlasti na šest mjeseci ili do općih izbora, nakon što su opći prosvjedi doveli do svrgavanja režima predsjednika Hosnija Mubaraka nakon 30 godina.

Francuske banke općenito su najviše izloženi međunarodni zajmodavci prisutni u regiji sjeverne Afrike.

(Hina) xgvla

An unhandled error has occurred. Reload 🗙