FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pankretić na Forumu za šume UN

Autor: ista
NEW YORK/ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Na 9. Forumu za šume Ujedinjenih naroda u New Yorku danas je i službeno proglašena 2011. - Međunarodna godina šuma, na inicijativu Republike Hrvatske, a prvi govornik na zasjedanju Foruma bio je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić, izviješteno je iz putem tog ministarstva.

Na visokom segmentu 9. zasjedanja Foruma za šume UN, kojim je i službeno započelo obilježavanje Međunarodne godine šuma u cijelom svijetu, Pankretić je istaknuo posebnu važnosti Međunarodne godine šuma kao značajne prilike u naglašavanju važnosti gospodarenja šumama za buduće i sadašnje generacije.

Neophodno je stalno naglašavati potrebu za održivim gospodarenjem šumama kao jedinom ispravnom putu napretka za dugoročno održivi razvoj. U tom smislu, ukoliko se Međunarodna godina provedi u potpunosti, služi će kao važan doprinos za Konferenciju na vrhu UN-a za održivi razvoju koja će se održati 2012. godine, istaknuo je.

Motiv Republike Hrvatske za predlaganje Međunarodne godine šuma, napomenuo je Pankretić, bila je želja za jačanjem javne svijesti i poticanjem sudjelovanja javnosti na svim razinama, kao i dijaloga svih zainteresiranih subjekata o važnosti različitosti svih tipova šuma.

Rezolucijom Opće skupštine UN-a 61/193 iz 2006. godine, proglašena je 2011. kao Međunarodne godine šuma i održava se pod temom "Šume za ljude i iskorjenjivanje siromaštva".

Razlog Hrvatske inicijative za proglašenje može se pronaći u stoljetnoj povezanosti hrvatskog čovjeka sa šumom, istaknuo je ministar Pankretić naglašujući da je više od 47 posto površina Hrvatske pod šumama odnosno 2,0 milijuna hektara.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙