FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavljene prodaje, indeksi u minusu treći dan zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas su nastavljene prodaje dionica, treći dan zaredom, a najveće su gubitnice dionice onih kompanija koje su izvijestile o lošim poslovnim rezultatima za prošlu godinu.

Tijekom jutra indeksi su potonuli i više od 1 posto. Oko podneva Crobex indeks je bio u minusu 0,7 posto, na 2.273 boda, a tijekom jutra dotaknuo je i 2.264 boda.

Crobex10 je oko podneva bio u minusu 0,82 posto, na 1.246 boda.

Od početka tjedna Crobex je oslabio 2,6 posto, a Crobex10 2,8 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva oko 20 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Najveće gubitnice na burzi dionice su onih kompanija koje su razočarale poslovnim rezultatima za prošlu godinu. No, nakon snažnog rasta Crobexa u prosincu i siječnju, s tehničkog aspekta negativna korekcija tržišta pomalo je i dobrodošla“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Najveći promet ostvaren je do sada dionicom HT-a - 10,2 milijuna kuna. Cijena joj pada treći dan zaredom, a trenutno je u minusu 1,22 posto, na 290,4 kune.

Najveća gubitnica, pak, dionica je Belja, koja je tijekom jutra potonula na 92 kune i završila u negativnoj blokadi.

Razlog tome su znatno lošiji rezultati za 2010. nego godinu ranije. Naime, Belje je izvijestilo o gubitku u prošloj godini od 63 milijuna kuna, dok je godinu dana prije poslovalo s dobiti od gotovo 64 milijuna kuna.

„Gubitak Belja u prošloj godini bio je katalizator prodaja te dionice koja je proteklih tjedana bilježila snažan uzlet cijene“, navodi Jureša.

Trenutno se tom dionicom trguje po 96 kuna, što je minus od 13,75 posto. Dosad je njome ostvareno 4,3 milijuna kuna prometa.

Milijunski promet ostvaren je do sada i dionicama Dalekovoda, Ine, Atlantic grupe i Ingre.

Pritom je dionica Dalekovoda potonula novih 8,85 posto, nakon jučerašnjeg pada za 7 posto, uslijed pada neto dobiti te građevinske kompanije u 2010. na svega 4,3 milijuna kuna, nasuprot godinu dana ranije ostvarenih 82,5 milijuna kuna.

Dionica Ingre također je pod pritiskom loših poslovnih rezultata te je oslabila više od 5 posto. Dionice Ine u plusu su 0,94 posto, a Atlantic grupe 0,5 posto.

A s obzirom na izraženu korekciju tržišta naniže, znatni pad cijene nije izbjegla ni dionica Vira unatoč boljim od očekivanja poslovnim rezultatima za prošlu godinu. Cijena joj je pala 8,4 posto, na 455 kuna.

Istodobno, na svjetskim burzama vlada optimistično raspoloženje, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima iz prehrambenog i bankarskog sektora. Ključni europski indeksi, kao i američki terminski indeksi su na dobitku.

„Nove smjernice investitorima poslijepodne će dati podaci o inflaciji u SAD-u i izdanim građevinskim dozvolama, te zabilješka s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu Feda“, navodi Jureša.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙