FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament podupire skori završetak pregovora s RH

Autor: svuk
STRABOURG, 15. veljače 2011.(Hina) - Europski parlament podupire skori završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom i smatra da je njezin ulazak i u interesu Europske unije, istaknuto je u utorak u Strasbourgu gdje je premijerka Jadranka Kosor razgovarala s čelnim ljudima EP-a.

Premijerka Kosor sastala se u sjedištu Europskog parlamenta u Strasborgu s predsjednikom Parlamenta Jerzyem Buzekom, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka. U srijedu će Europski parlament raspravljati i glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske.

"Mislim da doista trčimo posljednje metre i da ćemo dovršiti pregovore u lipnju na kraju mađarskog predsjedništva", istaknula je premijerka Kosor nakon sastanka s predsjednikom EP-a Jerzyem Buzekom.

Ona je dodala kako je moguće u travnju zatvoriti tri, a onda u lipnja preostala preostala poglavlja. Hrvatskoj je do kraja pregovora ostalo zatvoriti još šest poglavlja, odnosno sedam ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori.

"Ustrajno radimo na svim poglavljima, ali smo osobito zaokupljeni s poglavljem Tržišno natjecanje koje je vezano uz brodogradnju i poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i vjerujem da se prepoznaje da u tome imamo uspjeha", rekla je Kosor.

"Za nas je ovo vrlo važan trenutak jer će se sutra glasovati o Hrvatskoj, pristupnim pregovorima i budućem proširenju. Naša je pozicija vrlo pozitivna i očekujemo vrlo pozitivno glasovanje u Europskom parlamentu", rekao je predsjednik Buzek, dodajući da je pristupanje Hrvatske "vrlo važno i za EU i njezinu politiku susjedstva i suradnju s cijelim Balkanom" "To je u obostranom interesu", rekao je.

On je čestitao Hrvatskoj na svemu što je do sada učinila u pregovorima. "To je veliki napredak i mislim da je Hrvatska zemlja model za balkanske zemlje. Nama je vrlo važna stabilnost regije", rekao je Buzek pohvalivši Hrvatsku za njezinu suradnju sa Srbijom, BiH i ostalim zemljama te za vrlo uspješne pregovore o graničnim pitanjima sa Slovenijom. Rekao je da se otvorena pitanja među susjedima trebaju riješiti prije proširenja.

Buzek je ukazao i na važnost dovršetka posla u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, pitanju brodogradilišta i reformi javne uprave.

Premijerka Kosor je istaknula "opredjeljenost Hrvatska da nastavi s reformama i nakon završetka pregovora".

"Hrvatska je vlada odlučna nastaviti s reformama jer sve donesene odluke i zakoni moraju biti vidljivi u svakodnevnom životu. U svim današnjim razgovorima bilo je riječi o posebice o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i želim reći da u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i o velikom poslu koji i dalje traje vezano za procesuiranje ratnih zločina mi rabimo iste kriterije, da radimo u svim smjerovima i da nema nedodirljivih", rekla je.

Premijerka je također rekla da će Hrvatska i nakon ulaska u EU podržavati svoje susjede na njihovu putu ka europskim integracijama.

(Hina) xsv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙