FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalekovod sa skromnom dobiti

Autor: dduk
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Neto dobit Dalekovoda u 2010. godini iznosila je 4,3 milijuna kuna, što je daleko slabije od dobiti iz prethodne godine od 82,5 milijuna kuna, podaci su iz preliminarni izvještaj poslovodstva Dalekovoda za 2010. godinu objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Dalekovod je u 2010. godini ostvario ukupne prihode u visini od 1,56 milijardi kuna, što predstavlja pad od 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupni rashodi istovremeno su iznosili 1,55 milijardi kuna ili 28,4 posto manje na godišnjoj razini.

Primarni razlozi za smanjenje profitabilnosti, po ocjeni Dalekovodove uprave, su izrazito negativno poslovno okruženje na domaćem tržištu te negativna makroekonomska kretanja.

Otežana likvidnost kompanije imala je utjecaj na više cijene materijala i drugih inputa, a smanjenju dobiti pridonijelo je i prihvaćanje projekata s niskim profitnim maržama u uvjetima izrazito oštre konkurencije, kaže se u izvještaju.

Uprava ističe i značajnu neiskorištenost proizvodnih i montažerskih kapaciteta i primjenu konzervativnije politike prikazivanja troškova kao negativne utjecaje na profitabilnost.

Unatoč otežanom poslovanju Dalekovod je u zadnjih šest mjeseci sklopio 125,3 milijuna eura vrijedne poslove na stranim tržištima koji će se realizirati tijekom 2011. i 2012. godine. Ti poslovi uključuju izvođenje projekata u Ukrajini, Norveškoj i Grenlandu te isporuku ovjesne i spojne opreme na raznim inozemnim tržištima. Pored inozemnih ugovora, u Hrvatskoj je u 2010. godini ugovorena izgradnja trgovačkog centra Supernova u Zagrebu u vrijednosti 73,3 milijuna eura, kaže se u izvještaju.

U Dalekovodu očekuju da bi u 2011. godini domaće tržište moglo oživjeti postupnim nastavkom realizacije odgođenih projekata i infrastrukturnih projekata koje je najavila Vlada.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Dalekovod grupa poslovala je u 2010. godini s neto dobiti od 2,1 milijuna kuna, dok je 2009. godine dobit iznosila 87,4 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani prihodi grupe u 2010. godini u iznosu od 1,65 milijardi kuna manji su za 32,5 posto u odnosu na 2009. godinu. Ukupni rashodi bili su također oko 1,65 milijardi kuna i u odnosu na 2009. godinu smanjeni su za 29,5 posto.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙