FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: reprogram a ne otpis HBOR-ovih kredita

Autor: dmar
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Poljoprivrednicima koji imaju probleme sa vraćanjem HBOR-ovih kredita država nudi mogućnost reprograma kredita i savjetodavnu pomoć, no neće im otpisati dugove, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković nakon današnjeg sastanka s predstavnicima HBOR-a i Hrvatske poljoprivredne komore.

HBOR je između 2005. i 2010. godine poljoprivrednicima osigurao 492 vrlo povoljna kredita, uz četiri posto kamate na rok od 12 godina. Od toga je za govedarstvo realiziran 231 kredit ukupne vrijednosti 481 milijun kuna, za dugogodišnje nasade 215 kredita u iznosu od 175 milijuna kuna, a za svinjogojstvo 46 kredita u vrijednosti 196 milijuna kuna.

Od 492 korisnika, s njih šest HBOR raskida ugovore i bit će predmet ovrhe, dok je 110-ici zbog neplaćanja HBOR blokirao račune. Od tih 110 problematičnih 65 su u govedarstvu, 39 u dugogodišnjim nasadima, a šestorica u svinjogojstvu, i njima se nudi reprogram kredita na 15 godina, te stručni savjeti i edukacija.

Neće biti otpisa kredita već svaki korisnik mora servisirati svoje obveze, budući da im je država već osigurala do 50 posto povrata investicijske potpore, pa ne može na sebe preuzeti i drugi dio tereta, ističe Čobanković. Osim toga, to ne bi bilo pošteno ni prema većini korisnika, njih tristotinjak, koji uredno servisiraju svoje obveze.

Ministarstvo će s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i poljoprivredno-savjetodavnom službom Hrvatske poljoprivredne komore analizirati stanje kod svih korisnika kredita, te pojedinačno utvrditi njihove probleme. Nakon što "snimi" situaciju na terenu, krajem idućeg tjedna održat će novi sastanak i odlučiti o potrebnoj pomoći, najavio je Čobanković.

Svjesni smo problema u poljoprivrednoj proizvodnji, pogotovo zbog izuzetno loše 2009. godine kada su jako pale otkupne cijene, posebice mlijeka, rekao je Čobanković.

Sada se situacija ipak značajno popravila, tako da u ovoj godini očekujemo konsolidaciju mliječnog sektora, kada cijena mlijeka ne bi smjela biti ispod 3,50 kuna po litri, a to je više nego bilo gdje u okruženju ili u zemljama EU, ističe potpredsjednik Vlade.

Najteže stanje je u svinjogojstvu jer tržište ne može prihvatiti povećanje cijena svinjetine, a cijene stočne hrane rastu, te u vinogradarstvu jer se posljedice svjetske krize najviše odražavaju na taj sektor, ocijenio je Čobanković.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙