FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podravka: neto dobit 84,2 milijuna kuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Grupa Podravka je u prošloj godini ostvarila prihode od prodaje u iznosu 3,52 milijarde kuna, što je za 2 posto manje nego 2009., a neto dobit kompanije nakon izvanrednih stavki iznosila je 84,2 milijuna kuna, dok je u 2009. godini Podravka nakon jednokratnih stavki bilježila gubitak od 381 milijun kuna, podaci su iz financijskog izvješća koprivničke prehrambene tvrtke.

"Ostvarena neto dobit Grupe Podravka iznosi 84,2 milijuna kuna, nakon izvršenih rezervacija za ugovorni odnos s OTP Bank od 21 milijun kuna, usklađenja vrijednosti obveznica od 34,2 milijuna kuna te isplaćenih otpremnina u iznosu od 12,5 milijuna kuna", navodi se u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Usprkos navedenim izvanrednim stavkama, koje su se negativno odrazile na rezultat poslovanja, Grupa Podravka je ostvarila operativnu dobit u iznosu od 204,9 milijuna kuna te operativnu maržu na razini od 5,8 posto, ističu iz Podravke.

Napominju i kako su u usporedivom prikazu 2009. godine izvanredne stavke iznosile 481,3 milijuna kuna te je izvještajni rezultat prethodne godine ispravljen za iznos od 92,9 milijuna kuna koji se odnosi na rezervacije temeljem ugovornog odnosa s OTP bankom. Naime, do trenutka objave revidiranih financijskih izvještaja za 2009. Uprava nije bila u posjedu cjelokupne dokumentacije, niti je bila u mogućnosti prikupiti relevantna pravna tumačenja ugovornog odnosa koja bi jasno ukazivala na potrebu izvršenja rezerviranja u navedenom iznosu.

Korigirana neto dobit za 2010. godinu bez jednokratnih stavki, kako se navodi u izvješću, iznosi 151,1 milijun kuna, što je rast za 51 posto u odnosu na usporedivu dobit iz 2009.

Grupa Podravka je u prošloj godini na tržištu Hrvatske ostvarila prodaju u iznosu 1,74 milijarde kuna, što je pad za 7 posto u odnosu na 2009., dok je istodobno prodaja na inozemnim tržištima porasla za 4 posto, na 1,78 milijardi kuna. Prema strateškim poslovnim područjima (SPP), prodaja Prehrana i pića iznosila je 2,78 milijardi kuna i u odnosu na 2009. niža je za 2 posto.

Prodaja strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosila je 744,2 milijuna kuna, što je pad za 1 posto u odnosu na godinu prije.

Po podacima iz izvješća, operativni troškovi Grupe Podravka u prošloj su godini smanjeni za 4 posto ili za 133,6 milijuna kuna, a padaju već drugu godinu zaredom.

Iako je u 2010. Grupa Podravka ostvarila nižu prodaju od godine prije, ostvareni su značajni pozitivni pomaci na svim razinama profitabilnosti što je rezultat unapređenja poslovnih procesa i racionalnijeg upravljanja troškovima, ističu iz Podravke.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙