FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina se okreće domaćoj potrošnji, smanjen vanjskotrgovinski višak

Autor: gple
PEKING, 14. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Kineski vanjskotrgovinski višak spustio se u siječnju na najnižu razinu u devet mjeseci slijedom snažnog skoka uvoza, pokazali su u ponedjeljak najnoviji službeni podaci.

Višak u trgovinskoj bilanci kliznuo je u prvom ovogodišnjem mjesecu na 6,5 milijardi dolara, s prosinačkih 13,1 milijardu. Analitičari su prognozirali znatno blaži pad, na 10,7 milijardi dolara.

Time se višak smanjio treći mjesec zaredom i iako to nije dovoljno da bi se definitivno mogao izvesti zaključak o promjeni trenda, riječ je o važnoj simboličnoj promjeni za Kinu uoči sastanka skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Parizu krajem ovog tjedna.

Glavni je uteg za kineski višak bio skok uvoza u siječnju za 51 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci carinske uprave. Time su znatno nadmašena očekivanja analitičara. Izvoz je također porastao, za 37,7 posto, po višoj stopi no što su analitičari procjenjivali.

Neočekivano snažan skok uvoza ukazuje ponajprije na snažan apetit Kine za sirovinama čije su pak cijene u posljednje vrijeme porasle širom svijeta. Izvoz pak ukazuje na oporavak američkog i europskih gospodarstava.

Donedavno bi smanjeni višak zadavao glavobolju kineskoj vladi ali je Peking odnedavno počeo pojačano usmjeravati gospodarstvo na domaću potrošnju i smanjivati njegovu ovisnost o izvozu, dijelom i kako bi otklonio kritike da gradi uspjeh nauštrb drugih.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙