FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: premijer obećao borbu protiv korupcije

Autor: kgab
ZAGREB/KAIRO, 13. veljače 2011. (Hina) - Egipatski premijer Ahmed Šafik obećao je u nedjelju da će se njegov kabinet boriti protiv korupcije i vratiti narodu sva prava, dok se na središnjem kairskom trgu ponovno okupilo nekoliko tisuća prosvjednika koje su vojnici pokušali otjerati kako bi ponovno odblokirali promet na Tahriru, prenose agencije.

"Jamčim da će ovaj kabinet vratiti sva prava narodu i boriti se protiv korupcije", rekao je je premijer Ahmad Šafik na konferenciji za novinare, dva dana nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Prioritet ove vlade je ponovno uspostaviti sigurnost i olakšati svakodnevni život stanovništva", dodao je Šafik.

Vojska je u nedjelju pokušavala otjerati prosvjednike s glavnoga kairskog trga i osloboditi put za obnovu prometa.

Prosvjednici su uzvikivali "mirno, mirno" dok su ih rastjerivali vojnici i vojna policija u crvenim beretkama. Pritom je izbilo nekoliko sukoba.

Šef vojne policije rekao je prosvjednicima da uklone šatore s trga i da ne ometaju promet.

"Ne želimo da itko od prosvjednika ostane na trgu", rekao je šef vojne policije Mohamed Ibrahim Mustafa Ali prosvjednicima i novinarima dok su vojnici uklanjali šatore.

Vojska je priopćila da poštuje zahtjeve prosvjednika, čija su masovna okupljanja na kraju ipak uspjela dovesti do ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka, ali ih je pozvala da se vrate kućama i tako omoguće normalizaciju svakodnevnog života.

Ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova u Kairu okupilo se oko tisuću policajaca koji su tražili povećanje plaća i zaštitu od progona jer su potkraj siječnja pokušali ugušiti prosvjede protiv vlade pri čemu su ubijeni brojni prosvjednici.

Ugled egipatske policije zbog toga je narušen, a mnogi Egipćani drže da je okrutna i korumpirana, dok s druge strane imaju povjerenja u vojsku jer je pridonijela odlasku Hosnija Mubaraka s vlasti.

(Hina) xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙