FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDS ponosan na 21 godinu djelovanja

Autor: dsil
RIJEKA,13. veljače 2011.(Hina) - Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić ocijenio je danas u povodu 21. obljetnice stranke da "IDS s ponosom može pogledati unatrag, jer je uvijek bio principijelan i odlučan".

Uspjeli smo zaštiti dvojezičnost i multikulturalnost u Istri i Rijeci te afirmirati istarski način življenja, rekao je Jakovčić na konferenciji za novinare održanoj u Rijeci, dodavši da je jedan od ključnih neostvarenih ciljeva stranke uvođenje pune decentralizacije u zemlji.

Ocijenio je da su sve vlade do sad bile neefikasne te da je to razlog zbog čega je zemlja u dubljoj krizi nego što bi trebala biti.

Jakovčić je kazao da bi sadašnji, kako je naveo, invalidni županijski sustav trebalo radikalno promijeniti rekavši da će odlučnost provedbe decentralizacije biti uvjet mogućeg ulaska IDS-a u buduću vladu.

IDS-u ulazak u vladu nije nužnost, rekao je Jakovčić ali smatra da su zaslužili imati svoje predstavnike u vladi i to na područjima gdje su se kadrovi iz redova te stranke dokazali, a to je turizam, regionalni razvoj ili poljoprivreda. Dosadašnje djelovanje "Saveza za promjene" Jakovčić je ocijenio dobrim kao i partnerski odnos stranaka koje čine savez.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin izjavio je da je "politika ove vlade gotovo ravna zločinu", navevši loše rezultate u gospodarstvu, pad BDP-a te nužnost zaduživanja u inozemstvu.

Spominjući predsjednicu vlade Jadranku Kosor, Kajin je izjavio da je ona "princeza koja živi u stanu iz čijeg ormara iskaču kosturi".

Kajin očekuje da će se unutar parlamentarne većine do kraja mjeseca, kako je rekao, "udariti na predsjednika Sabora Luku Bebića, nešto mu pronaći i tako pokrenuti odgovarajuće procese". Potpredsjednik IDS-a je kazao da podržava Luku Bebića u okvirima institucije predsjednika Sabora.

Spominjući nagađanja o mogućem kaznenom progonu Josipa Manolića, Josipa Boljkovca i Rade Bulata zbog sumnje da su sudjelovali u ubojstvima za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, Kajin je ocijenio da prozivanje antifašističkog pokreta služi u predizborne svrhe i da od toga "na kraju neće biti ništa".

"Kao što su Srbi 90-tih godina moštima cara Lazara pokušavali homogenizirati svoju naciju, tako naši 'lazari' s kostima iz Drugog svjetskog rata pokušavaju homogenizirati HDZ-ov birački korpus", ustvrdio je Kajin.

"Ako nova moguća vlada iz redova sadašnje oporbe ne počne vladati od prvog dana, ne pokrene preustroj institucija u tri mjeseca i ne dovede nove ljude, ni ta se nova vlada neće dobro provesti", smatra Kajin.

Reagirajući na izjavu Ive Banca po kojoj bi Hrvatske bilo i bez antifašisitičkog pokreta, Kajin je kazao da u tom slučaju u Hrvatskoj sigurno ne bi bilo Istre, Rijeke ni Zadra.

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙