FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati podnijeli prijedlog za stečaj Transadrie, u Upravi iznenađeni

Autor: sjun
RIJEKA, 11. veljače 2011. (Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske podnio je i na Trgovačkom sudu u Rijeci je zaprimljen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom Transadria, potvrdili su iz SPH, dok su u Upravi Transadrie time neugodno iznenađeni u vrijeme kada su planovi restrukturiranja predani bankama i intenzivno se radi na rješenjima za izlazak iz krize.

Predsjednik SPH Vladimir Svalina potvrdio je u telefonskom razgovoru da je prijedlog tog sindikata za pokretanje stečaja Transadrie jučer zaprimljen na Trgovački sud u Rijeci, a podnijet je uz punomoć šezdesetak sadašnjih i bivši radnika riječke špeditersko-logističke tvrtke.

Toj su odluci, objašnjava, pribjegli nakon propalog sastanka između Sindikata pomoraca, Sindikata trgovine i Uprave Transadrie, održanog početkom tjedna, te niza pokušaja da se od Uprave dobije jamstvo o isplati radničkih plaća, zbrinjavanju viška radne snage te izradi jasnog plana restrukturiranja Transadrie.

"Radnici čine velik dio vjerovnika tvrtke, o visini potraživanja ne želim spekulirati, samo mogu potvrditi da su ona jako visoka. Radi se o neisplati četiriju zaostalih plaća i otpremninama za sadašnje i bivše zaposlenike. Sindikalni dio smo obavili", rekao je Svalina dodajući da je na Trgovačkom sudu da odluči o daljnjim koracima i eventualnom pokretanju stečaja.

Predsjednik Uprave Transadrie Miran Ključariček u telefonskom je razgovoru za Hinu kazao da su u Upravi neugodno iznenađeni odlukom Sindikata pomoraca Hrvatske i Sindikata trgovine Hrvatske da predaju prijedlog za stečaj i to u vrijeme kad je tvrtka, kako kaže, "nadohvat rješenju izlaska iz krize".

Ključariček kaže da je dijalog Uprave i predstavnika dvaju sindikata dosad bio vrlo dobar i začuđen je sindikalnim stavom da je za radnike bolje da dobiju četiri zaostale plaće i otpremninu, nego da se velika špediterska tvrtka u kojoj je trenutno tri stotine zaposlenika ponovno osovi na noge, a oni zadrže posao.

"Činjenica je da je račun Transadrie još uvijek u blokadi i da radnicima nismo u mogućnosti uplatiti zaostatke, no, planovi restrukturiranja predani su bankama i, ukoliko ih one odobre, do kraja veljače vratit ćemo se normalnom poslovanju. Reprogramiranje obaveza prema poslovnim bankama, prvenstveno prema Hypo banci i BKS Bank, koje su, uz državu, naši najveći vjerovnici, rezultirat će postupnim oporavkom tvrtke", kazao je dodajući da su podršku dobili i iz Vlade.

Ključariček također tvrdi kako je dug Transadrie u posljednjih nekoliko mjeseci pao sa 15 na 5 milijuna kuna.

(Hina) xsjun ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙