FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac - skup građana protiv odlaganje otpada na Ilovcu

Autor: vhor
KARLOVACB, 10. veljače 2011. (Hina) - Stotinjak građana Karlovca koji žive na sjevernom ulazu u grad, najbliže odlagalištu komunalnog otpada Ilovcu, održalo je večeras skup na kojem su od gradskih vlasti tražili da se ono zatvori, a gradonačelnik Damir Jelić im je rekao kako će to biti moguće tek za tri do pet godina, kada se izgradi centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori.

Okupljeni su u jednom ugostiteljskom objektu prihvatili zaključak u kojem se navodi da stanovnici gradskih četvrti Banije, Ilovaca, Drežnik-Hrnetića, te mjesnih odbora Mahičnoga i Donjeg Pokuplja, gdje živi oko pet tisuća stanovnika, traže da se otpad "odmah prestane odlagati na toj lokaciji i da završi sanacija" koja je počela 2005. godine. Kako je rečeno, postalo je neizdrživo i opasno živjeti uz smetlište koje se nastavlja širiti te su od gradonačelnika Damira Jelića tražili da postupi po volji građana.

Jelić je odgovorio kako je njegova obveza da poštuje volju svih građana Karlovca, ali i zakone i propise RH, pri čemu je dodao kako će "razmotriti mogućnost" da se o tome provede referendum kao oblik osobnog sudjelovanja građana u lokalnoj samoupravi.

Projekt sanacije odlagališta Ilovca predstavio je njegov autor Danko Fundurulja (tvrtka IPZ Uniprojekt), koji je i autor projekta novog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, južnom djelu grada Karlovca. Potvrdio je mještanima kako je prošlog mjeseca Ministarstvo zaštite okoliša odobrilo da se kota odlagališta na Ilovcu podigne s propisanih 125 metara nadmorske visine na 138 metara "jer se smeće nekamo mora odlagati budući da radovi na Babinoj Gori ili bilo gdje drugdje nisu počeli".

Nazočnima je potvrđeno da grad Karlovac ugovorom s tvrtkom "Eko-flor plus" smeće dovozi iz čak 46 općina, uglavnom Međimurske i Varaždinske županije, te da tvrtka "Čistoća" na tome zarađuje ekološku rentu, a 143 kućanstva najbliža odlagalištu, kako je rečeno, mogla bi primati naknadu za umanjenu vrijednost svojih nekretnina.

Gradonačelnik Jelić rekao je da je prije mjesec dana na njegov poticaj prepolovljena količina koju "Eko-flor plus" može odložiti na Ilovcu, a ugovor je produljen samo do 1. srpnja. Zajamčio je da neće biti produljenja ugovora nakon 1. srpnja.

Na tvrdnje građana da se kamioni smeća na Ilovac dovoze noću, direktor "Čistoće" Ivan Polović je rekao da se svaki dovoz bilježi i videonadzorom i kompjutorski preko mostne vage, pri čemu je dodao kako nije točno da kamioni dolaze i izvan radnog vremena. Na uporne tvrdnje građana kako kamioni dolaze i u gluho doba noći, gradonačelnik je rekao da će direktor Polović biti smijenjen ako se to još jedanput dogodi te da će biti kažnjeni i djelatnici koji to omogućavaju.

Danas su na Ilovcu bili vodopravni inspektori koji su, kako je rekao Polović, naložili da se tijekom prve obilnije kiše na propisanim mjernim mjestima i taložniku uzmu uzorci vode, a tvrtka "Čistoća" obvezala se izvijestiti o rezultatima.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙